כאבי כתף הם בעיה נפוצה שיכולה לגרום לאי-נוחות משמעותית ולהגביל את תפקוד היד. לעתים קרובות, כאבים אלה נובעים מפגיעה או מדלקת בשרירי הכתף, הגידים או המפרקים. היכולת לאבחן באופן עצמאי את הסיבה לכאב הכתף יכולה לסייע באיתור הטיפול המתאים ולמנוע החמרה של המצב. במאמר זה, נדון בסימנים ובסימפטומים השונים הקשורים לכאבי כתף נפוצים, ונספק כלים עצמאיים לאבחון ראשוני כדי לסייע לכם להבין טוב יותר את מקור הבעיה ולחפש טיפול מתאים במידת הצורך.
Frozen shoulder – כתף קפואה
את האבחנה של כתף קפואה נקבע במידה וקיימת הגבלה בטווחי התנועה הפסיביים לכל הכיוונים. זאת אומרת שקיימת הגבלה בהנעת היד גם כשנעזרים ביד השנייה או באדם חיצוני. הגבלה בטווחי התנועה היא מצב בו קיים כאב או קושי בביצוע כיפוף לפנים של הכתף, קושי בהנחת היד מאחורי הראש או הגבלה בהבאת היד אל מאחורי הגב לכיוון קו החזייה. במידה וקיימת הגבלה בטווחים הפסיביים לכל הכיוונים ככל הנראה מדובר באבחנה של כתף קפואה (frozen shoulder) או יש שישתמשו במונח adhesive capsulitis.
לרוב מדובר בהליך מתמשך שמתחיל עם טווחי תנועה טובים של הכתף אך הם מלווים בכאב. בהדרגה מאבדים את טווחי התנועה עד השלב בו מגיעים להגבלה משמעותית של תנועות הכתף אך עם פחות כאב.
הטיפול בכתף קפואה כולל הפחתת כאב והשגת טווחים מלאים ככל הניתן. ניתן ואף צריך להיכנס לתוך הכאב בזמן הטיפול, אך הטיפול לא אמור להגביר את מידת הכאב בזמן מנוחה או בתנועה של המטופל. חשוב מאוד שהמטופל יקבל הדרכה והנחיות לתרגול עצמי שמטרתן שיפור טווח התנועה של הכתף יחד עם טכניקות ותרגול להפחתת הכאב. בנוסף יש חשיבות רבה למתיחות ותנועתיות צווארית על מנת להפחית את הכאב ולשפר את התפקוד.
ד"ר סאם ח'מיס ממרכז איימקס עם הסבר מקצועי על כתף קפואה
סרטון הסבר על טיפול בכתף קפואה
Shoulder Instability – חוסר יציבות של הכתף
חוסר יציבות של הכתף נגרמת כאשר היציבות הפסיבית של המפרק נפגמת. היציבות הפסיבית ניתנת על ידי מבנה המפרק והרצועות אשר מחברות את עצם הזרוע לשכמה. מטופל עם חוסר יציבות יפחד ממנחים בדומה למצב הכתף בעת פריקה, למשל הושטת היד הצידה בגובה 90 מעלות בדומה להכנסת יד למעיל.
הטיפול בחוסר יציבות הוא חיזוק השליטה השרירית סביב המפרק כפיצוי על חוסר היציבות הפסיבית. הטיפול מתבצע על ידי תרגול כנגד התנגדות בשרשרת תנועתית פתוחה וסגורה. התרגול יתבצע באופן ספציפי כנגד התנגדות של גומייה במנחים ומישורים שונים על מנת להשיג ייצוב של השרירים. התרגולים ייעשו בדרגת קושי מתגברת. בנוסף ישנה חשיבות לתרגול פרופריוספטיבי (תחושת המצב במפרק) ושליטה שרירית תוך כדי נשיאת משקל על הגפה העליונה כמו שכיבות שמיכה או הישענות על כדור וייצוב הכדור מתחת ליד. במצבים של פריקת כתף, כאשר הפציעה כבר לא אקוטית, לרוב התלונה תהייה לא של כאב אלא של חוסר יציבות והטיפול הינו שיפור השליטה השרירית.
תרגילי פיזיותרפיה שניתן לבצע:
- תרגילי ייצוב וחיזוק חגורת הכתפיים בשרשרת קינטית פתוחה – לצפייה בתרגיל בעמוד האינסטגרם שלנו לחצו כאן >
- יציבות דינמית לכתף – תרגיל כוח שמפעיל את כל השרירים המייצבים את הכתף – לצפייה בתרגיל בעמוד האינסטגרם שלנו לחצו כאן >
- תרגילים לשליטת שכמות – לצפייה בתרגיל בעמוד האינסטגרם שלנו לחצו כאן >
Rotator cuff syndrome (RC) – תסמונת השרוול המסובב
סביב הכתף קיימת מערכת שרירים/גידים אשר מייצבים את הזרוע לשכמה. הם מספקים יציבות למפרק הכתף, מניעים את מפרק הכתף ומשתלבים בתנועת מפרק הכתף לכל הכיוונים. קשה לאבחן ספציפית את הגיד הפגוע במידה ואין קרע מלא שלו. יחד עם זאת, אפשר לטפל במצב זה בהצלחה. מטופל עם פגיעה ב-RC מסוגל לבצע תנועה פסיבית מלאה, זאת אומרת יוכל להרים את היד לפנים, הצידה ומאחורי הגב באמצעות היד השנייה ללא כאב, אך פעילות כנגד התנגדות תגרום לו לכאב. כך אנחנו יודעים שהפגיעה נגרמת כתוצאה מפגיעה גידית. הפגיעה בגיד יכולה להיות קרע חלקי או שינויים ניווניים של הגיד והמטרה שלנו היא להעמיס באופן הדרגתי על הגיד בזוויות ומנחים שונים, בשרשרת תנועתית פתוחה וסגורה ולבנות תכנית שמטרתה חיזוק גידי השרוול המסובב של הכתף.
הטיפול במצב זה, כאשר טווח התנועה הוא מלא אך הכאב נובע בתרגול כנגד התנגדות, הוא העמסה הדרגתית על הגיד כמעט כמו בשיקום של כל פגיעה גידית. יש להעלות את דרגת העומס על הגיד, להגדיל את התנועה כך שאפשר לעבוד עם הגיד מבלי לגרות את הכאב יתר על המידה.
למידע נוסף על דלקת או קרע בגיד הכתף (Rotator Cuff) לחצו כאן >
תרגילי פיזיותרפיה שניתן לבצע:
- תרגילי ייצוב וחיזוק חגורת הכתפיים בשרשרת קינטית סגורה – לצפייה בתרגיל בעמוד האינסטגרם שלנו לחצו כאן >
- תרגילי ייצוב וחיזוק חגורת הכתפיים בשרשרת קינטית פתוחה – לצפייה בתרגיל בעמוד האינסטגרם שלנו לחצו כאן >
לסיכום,
כאב בכתף עשוי לנבוע מסיבות שונות. מפרק הכתף הוא בעל טווח תנועה רחב, ופגיעה בו עשויה להיות משמעותית לתפקוד. על כן, חשוב לנסות לזהות את סוג הפציעה או המצב הגורם לכאב הכתף באמצעות אבחון עצמי ראשוני של הסימפטומים והסימנים השונים. עם זאת, יש לזכור שמומלץ מאוד לפנות לפיזיותרפיסט מוסמך כדי לבצע אבחנה מקצועית מלאה של הבעיה ולקבל תכנית טיפול מותאמת אישית. פיזיותרפיסט יוכל לאבחן את מקור הכאב באופן מדויק יותר, ולהעניק טיפול מקצועי המכוון לטיפול ושיקום של הפגיעה הספציפית.
סובלים מכאבי כתף? צרו איתנו קשר כבר היום!