החזרים למבוטחי כללית מושלם (עד 40% בהתאם לפוליסה שלך)
|
החזרים למבוטחים פרטית (עפ"י הפוליסה שלך)
למידע וייעוץ מקצועי
פיזיותרפיה דרך הזום

פיזיותרפיה היא מקצוע פרא-רפואי העוסק בשיפור התפקוד של האדם לאחר שחל ליקוי או פגיעה כלשהי במערכת השריר שלד. טיפולי פיזיותרפיה במגוון תחומים (נוירולוגיה, אורתופדיה, התפתחות הילד וכדומה) מתקיימים במסגרת מרפאות, מכונים, במרכזי השיקום ובמחלקות בתי החולים.

נגיף הקורונה שנחשפנו אליו שינה תחומים רבים בחיינו. מקצועות רבים נאלצו להתאים את עצמם להגבלות החדשות שנגזרו מהמגפה שמטרתן הייתה להגן על האוכלוסייה. שרות הפיזיותרפיה גם הוא עבר שינוי בכדי להמשיך ולספק מענה למטופלים תחת המגבלות הקיימות. הטיפול במטופל פנים מול פנים עם רוב המטופלים לא התאפשר. בכדי להתגבר על האיסור במפגשים אלו נעשה שימוש בטכנולוגיות הקיימות כגון שיחות וידאו וב-ZOOM בכדי שנוכל לבצע את האבחון והטיפול. 

השימוש באבחון וטיפול מרחוק לא התחיל בתקופת הקורונה. שיטה זו מתקיימת כבר לא מעט שנים במדינות שונות בעולם כמו אוסטרליה בשל גודלה ומרחביה העצומים משתמשים בשיטה זו, בעיקר על מנת לתת מענה למטופלים שלא גרים בקרבת מרפאה. 

ננסה לבחון את שתי הדרכים בהם ניתן שירות הפיזיותרפיה כיום. האחת, המקובלת של אבחון וטיפול במפגש פנים אל פנים בין מטפל-מטופל, והשנייה אבחון וטיפול מרחוק (טלמדיסין).

פיזיותרפיה פנים מול פנים

טיפול פיזיותרפי מורכב ממספר שלבים:

אנמנזה (תולדות המטופל) היא משמעותית בקביעת האבחנה וזו הזדמנות ליצירת קשר מטפל- מטופל שחשוב לבניית מערכת של אמון מקצועי.

בדיקה- כוללת הסתכלות ובדיקה פיזיקלית רלוונטית לתלונות של המטופל. ההסתכלות יכולה להיות למשל על אזור הכאב הספציפי, מבנים סמוכים או תבנית הליכה. הבדיקה הפיזיקלית כוללת מרכיבים רבים ולכל מטופל מותאמת בדיקה רלוונטית בהתאם לאנמנזה כגון- מישוש של המבנים האנטומיים באזור הכאב, בדיקת טווחי תנועה, כוח שרירים, בדיקת תחושה, רפלקסים וטונוס וכדומה. 

האבחנה מתבצעת על סמך הממצאים שהמטפל אסף מהבדיקה והריאיון. יחד עם המטופל נקבעת תוכנית טיפול מותאמת למטרות שנקבעו.

טיפול– לרוב מתבצע כסדרת טיפולים במפגש מטופל מטפל. לטיפול מרכיבים שונים בהתאם לבעיית המטופל. טיפול מנואלי (ידני), אחד המרכיבים בטיפול, משמש את המטפל לצורך מתיחות לשיפור אורך שריר וטווח תנועה או לשחרור הידבקויות לאחר ניתוחים שונים. בטיפול ניתן גם להשתמש במכשור כמו זרמים חשמליים (אלקטרותרפיה) לאימון שריר או הפחתת כאב או בגלי קול (אולטרסאונד) לחימום מקומי עמוק.
תרגול אקטיבי הוא חלק בלתי נפרד מהטיפול בכדי להשיג את המטרות התפקודיות המותאמות למטופל. התרגול משפר כוח שרירים, טווחי תנועה, שליטה שרירית ושיווי המשקל. התרגול האקטיבי מדורג בעוצמתו ומותאם לנקודה בה נמצא המטופל בתהליך השיקום ויתכן שיהיה צורך בהשגחה או תמיכה תוך כדי התרגול. חשיבות עליונה בתרגול היא לשמור על בטיחות המטופל ולמנוע פציעות או נפילות.

הטיפול הראשון

המפגש הראשון עם המטופל הוא ארוך ביחס למפגשים הבאים. במפגש הראשון מתבצע אבחון ונקבעת תוכנית טיפול ומתחיל להיבנות האמון בין המטפל והמטופל שהוא משמעותי ביותר להצלחת הטיפול. במפגש פנים מול פנים ניתן להתרשם מהמטופל בצורה יסודית יותר על ידי תשומת לב להבעות פנים ושפת גוף של המטופל במהלך המפגש. ניתן לקלוט במפגש פנים מול פנים נתונים נוספים שיוכלו לעזור להגיע לאבחנה טובה יותר ולתוכנית טיפול מתאימה יותר. כאב הוא בדרך כלל הסיבה שבה המטופל פונה לטיפול. הכאב מושפע מגורמים רבים וידוע כי המרכיב הנפשי משפיע גם הוא על תפיסת הכאב על ידי המטופל. הקשר שנוצר בין המטפל למטופל והמגע הטיפולי הם חשובים בהתמודדות עם הכאב. זה לא מבוסס מחקרית אך זו עובדה קיימת וייתכן שקשה למצוא לזה תחליף בשיחת וידאו.

פיזיותרפיה מרחוק – האם זה אפשרי?

נבחן נקודות מבט שונות באבחון וטיפול של פיזיותרפיה מרחוק.

ראיון ניתן לנהל דרך שיחת וידאו באמצעים הטכנולוגיים השונים הקיימים כגון מחשב, אייפד או טלפון חכם. אנחנו יכולים לקבל את כל המידע הרלוונטי לתולדות המטופל דרך שיחת הווידאו. ניירת רפואית רלוונטית יכולה להישלח דרך המייל טרם ביצוע השיחה ולאפשר למטפל להיערך טוב יותר לבדיקה.

הבדיקה הפיזיקלית יכולה להתבצע דרך שיחת הווידאו תוך כדי הנחייה של המטפל. ייתכן ויהיה צורך במלווה שיבצע תחת הנחייה של הפיזיותרפיסט חלק מהבדיקה. לדוגמא במקרים בהם תידרש בדיקת טווח תנועה פאסיבי כלומר התנועה צריכה להתבצע על ידי המטפל ולא על ידי המטופל.

הטיפול כולל כאמור מספר מרכיבים וחלקם ניתן לבצע דרך וידאו. תרגול אקטיבי יכול להתבצע תחת הנחייה של המטפל. אנחנו צריכים לתת את הדעת למקרים בהם התרגול מאתגר את יכולת שיווי המשקל של המטופל. נאלץ להתפשר על תרגול פחות מאתגר ומתקדם על מנת לשמור על בטיחות המטופל. במקרים בהם נדרשת טכניקה מנואלית למשל לצורך שחרור הידבקויות ברקמות רכות או טיפול בהגבלה מפרקית ייתכן וניתקל בקושי.

כאמור מלווה או בן משפחה יכולים לשמש כשלוחה של ידי הפיזיותרפיסט בבדיקה ובטיפול. אך חשוב שנזכור כי המלווה (לרוב) אינו פיזיותרפיסט.

 

טיפול פיזיותרפיה דרך וידיאו

 

טיפול פיזיותרפיה מרחוק למי זה מתאים? 

קשישים בתקופת מגפת הקורונה סובלים מירידה תפקודית בגלל ההימנעות מיציאה מהבית וחייבים מענה מידי בכדי למנוע הידרדרות תפקודית. ניתן לקיים טיפול מרחוק במקרים אלו על ידי בניית תוכנית אימון אישית בהתאם למצב התפקודי והבריאותי לצורך שיפור כוח שריר, שימור סיבולת לב- ריאה, וכן אימון תפקודי כגון מדרגות או קימה מישיבה. אוכלוסייה זו אינה מקבלת מענה מהרפואה הקהילתית ולחלק לא מבוטל יהיה צורך בשירותיו של פיזיותרפיסט פרטי או מענה וירטואלי.

ניתן לתת מענה על ידי טיפול מרחוק גם למקרים מורכבים ואקוטיים כמו למשל לאחר ניתוחים אורתופדיים. קיימת אפשרות להדריך מלווה לבצע טכניקות מנואליות לשיפור טווח תנועה למשל על ידי הדגמה של שני פיזיותרפיסטים אחד על השני. המלווה יכול כך לראות בדיוק כיצד אמורה להראות התנועה, מה מנח הידיים על הגפה וזאת בנוסף להנחיה המילולית שיקבל.

השימוש באבחון מרחוק מאפשר גם זיהוי של חומרת הבעיה ממנה סובל המטופל. ניתן לבחון האם מדובר בבעיה שניתן לטפל בה מרחוק או שיש צורך בטיפול פנים מול פנים או אפילו צורך להפנות לגורם רפואי להמשך בירור.

אבל השירות לא מתאים למטופלים מבוגרים בלבד, פיזיותרפיה לילדים גם יכולה להתבצע מרחוק ולמעשה מדובר בשירות מאוד מבוקש במרכז איימקס.

 

מה המחקרים אומרים? 

האם אפשר לאבחן מרחוק? האם איכות האבחון תיפגע או שמא לא תרגישו הבדל?

ישנן עבודות רבות שעוסקות בנושא אבחון וטיפול מרחוק. עבודות אלו בדקו את היעילות של האבחון והטיפול מרחוק בהשוואה לטיפול המקובל במפגש מטפל- מטופל. מחקר שנערך באוסטרליה בשנת  2018 ערך השוואה בין ביצוע של הערכה, אבחון והמלצות שניתנו באבחון מרחוק במקרים של כאבי גב, כאבים בברך, כאבים בעקב ובכתף. לבין אלו שהתקבלו במפגש מטפל- מטופל.
בנוגע לממצאים נמצא כי ישנה רמה גבוהה של קורלציה והסכמה בין האבחון שניתן מרחוק ובין זה שהתקבל ובמפגש פיזי עם המטפל. גם מחקרים נוספים שנערכו בשנים 2010 ו- 2012 מצאו הסכמה בין מטפלים שביצעו הערכה טיפול ואבחון פנים מול פנים לבין אלו הניתנו מרחוק במקרים של בעיות לא מפרקיות בגפה תחתונה ובמפרק המרפק, כגון דלקת במרפק.

 

ומה לגבי טיב הטיפול?

שני מחקרים שבוצעו בשנים 2013 ו- 2015 השוו טיפול פנים מול פנים לטיפול שניתן מרחוק במטופלים אשר היו לאחר החלפת מפרק הברך. המטופלים עברו סדרת בדיקות לפני הניתוח, מיד עם תום תקופת השיקום וגם מספר חודשים לאחריו. התוצאות הראו כי השיקום מרחוק הוא אפשרות יעילה במטופלים אלו. סקירה מ- 2018 גם הסיקה כי טיפול מרחוק הוא מומלץ עבור מטופלים אחרי החלפת מפרק הברך בגלל שהשיפור התפקודי והשליטה בכאב היו טובים מאד. סקירה נוספת מ- 2017 מצאה כי שיקום מרחוק של בעיות ממקור שריר- שלד יעיל בטיפול בשיפור התפקוד והפחתת כאב.

ומה חושבים המטופלים?

האם טיפול מרחוק יכול להוות אלטרנטיבה ראויה עבור המטופלים במדד שביעות הרצון?
באוסטרליה, בה באזורים מסוימים יש בעיה של זמינות מרפאות בסביבת מטופלים ערכו מחקר שבדק האם האפשרות של טיפול מרחוק יכולה להוות אלטרנטיבה ראויה לאלו שלא מזדמן להם להגיע למרפאות המרוחקות? 43% מאלו שהתנסו בטיפול מרחוק אמרו כי מעדיפים את האופציה של הטיפול מרחוק. כמו כן, קהל השכירים הביע התלהבות גדולה יותר וכ-65% מהשכירים מעדיפים את האופציה של טיפולים מרחוק.

בסקירה  מחקרית נוספת מ- 2016 נבדקה יעילות של שיקום לב מרחוק. נמצא כי השיקום מרחוק היה אפקטיבי בשיפור במדדים שנבדקו כחלק מגורמי הסיכון ובשיפור בתפקוד. 

לסיכום

אבחון וטיפול מרחוק הוא חלופה טובה לטיפול המקובל של מפגש מטפל מטופל. עבודות וסקירות ספרות לא מעטות מצאו כי קיימת הסכמה לגבי האבחון בין שתי השיטות במגוון בעיות שריר- שלד כמו גם שתוצאות הטיפול טובות בשיטה מרחוק והיא יכולה להוות תחליף בחלק מהמקרים במידה וטיפול פנים מול פנים אינו אפשרי.

השיטה מרחוק מאפשרת נגישות לטיפול עבור מטופלים שאינם גרים בקרבת המרפאה ולמטופלים שאין ביכולתם להגיע למרפאה וזה כנראה אחד היתרונות הגדולים שלה. עם זאת אצלנו כמטפלים יש חשיבות מאוד גדולה לתקשורת הבין אישית עם המטופל דבר שיכול לתרום רבות להצלחת הטיפול. יצירה של קשר מטפל ומטופל היא חשובה בכדי לרתום את המטופל לתהליך השיקום ולעיתים גם לתהליך של שינוי באורח החיים.

נשאלת השאלה האם במפגש מרחוק ניתן להגיע לאותה רמת תקשורת יעילה כמו במפגש פנים מול פנים. התשובה היא שככל הנראה לא. תמיד יהיו מטופלים שיעדיפו טיפול פנים מול פנים על פני טיפול מרחוק בגלל קושי להתמודד עם הטכנולוגיה או בגלל שעבורם פשוט אין תחליף למפגש עם המטפל. הטיפול מרחוק הוא אומנם חלופה טובה מספיק אך אינו יכול להחליף באופן מוחלט את הטיפול פנים מול פנים בכל המקרים. לדוגמה, יהיו מקרים שבהם נדרש טיפול מנואלי כלומר צורך במגע לשם שיפור טווח תנועה או שחרור הידבקויות רקמה רכה וכדומה.

ניתן להדריך מטופלים או מלווים לחלק מהטכניקות שאנחנו משתמשים בהם בטיפול אך זה לא תמיד יעיל באותה המידה.

ישנם מקרים שמתאימים יותר וכאלה שיתאימו פחות לטיפול מרחוק. לדוגמה, מקרים בהם נערך כבר מפגש ראשון של אבחון בין המטפל והמטופל או שהמטופל נמצא כבר בעיצומה של סדרת הטיפולים. במקרים אלו הטיפול מרחוק יכול להיות חלופה טובה במידה וקיימת בעיית הגעה למרפאה מכל סיבה שהיא.

מקרים שבהם המטרה בטיפול היא שיפור תפקוד, חיזוק שרירים ופחות טיפול שדורש טכניקות מנואליות גם עבורם הטיפול מרחוק יכול להיות חלופה טובה. חשוב לעשות שימוש מושכל בשיטה מרחוק ולבחור את המקרים ואת המטופלים המתאימים לכך.

פיזיותרפיסטים רבים עשו שימוש באבחון וטיפול מרחוק בתקופת הקורונה. זה פתח צוהר לדרכים חדשות ויצירתיות למתן מענה למטופלים וגם תחום הטכנולוגיה נירתם בכדי לשפר את התיקשורת מרחוק עם המטופלים. אנחנו סמוכים ובטוחים שגם בתום עידן הקורונה האבחון והטיפול מרחוק ימשיכו להיות בשימוש. זו תהיה חלופה טובה למטופלים שיש להם קושי להגיע למרפאה.

עידן חדש כבר כאן!

הכותבים:

ד"ר סאם חמיס PhD, אילנית אברון MScPT, רז מרטיקרו BPT


סאם ח'מיס - מרכז איימקס
ד״ר סאם ח׳מיס

מומחה וחוקר בתחום של ביומכאניקה וניתוח תנועה, מנהל את המעבדה לחקר ההליכה והתנועה במרכז הרפואי ת"א (איכילוב) ועוסק בהערכה, אבחון וניתוח הליכה ותנועה ומחקר. סאם הוא פיזיותרפסיט מוסמך, בוגר אוניברסיטת ת"א לתואר ראשון בפיזיותרפיה (B.PT) ושני (M.Sc) וכן בעל תואר שלישי (PhD) בתחום של ניתוח הליכה.


תפריט נגישות

מחירון טיפולים
  • טיפול פיזיותרפיה פרטני – 300 ש"ח
  • פגישת ייעוץ עם ד״ר סאם ח׳מיס – 480 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה עם דו"ח – 1,600 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה כולל פגישת הסבר לאחר כשלושה שבועות – ללא דו"ח – 1,150 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים – 2,900 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים לילדים – משתנה לפי מידת כף הרגל והאבחנה – 1,200-2,900 ש"ח
האם אנחנו עובדים עם הקופות או ביטוחים פרטיים?

איימקס היא קליניקה פרטית ואין לנו הסדר עם קופות החולים.

חברי כללית מושלם יכולים לקבל החזר של עד 94 ₪ לטיפול בכפוף לפוליסה.

בנוסף, מבוטחים בביטוחי בריאות פרטיים יכולים לבקש החזרים של עד כ-80% מעלות הטיפול, בהתאם לפוליסה שלהם.

שעות הפעילות
  • יום ראשון 8:00-19:00
  • יום שני 13:00-22:00
  • יום שלישי סגור
  • יום רביעי 12:00-20:30
  • יום חמישי 13:00-22:00
  • יום שישי 8:00-14:00
  • יום שבת סגור
אנחנו ממשיכים כל הזמן לתת שירותים בהתאם להנחיות משרד הבריאות
צריכים ייעוץ מקצועי? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם