החזרים למבוטחי כללית מושלם (עד 40% בהתאם לפוליסה שלך)
|
החזרים למבוטחים פרטית (עפ"י הפוליסה שלך)
למידע וייעוץ מקצועי
פריצת דיסק - אבחון עצמי וטיפול

חשוב מאוד להדגיש שאבחון עצמי אינו תחליף לבדיקה רפואית! ובוודאי ולא כשמדובר בחבלה!

 

ד"ר סאם ח'מיס ממרכז איימקס עם כל מה שצריך לדעת על פריצת דיסק

 

טיפים לאבחון וטיפול עצמי בכאב גב תחתון ופריצת דיסק

כאבי גב יכולים להיגרם ממספר גורמים שונים וניתן לחלק את הכאבים למספר סוגים עיקריים:

 

1. כאב גב תחתון ללא הקרנה לגפיים התחתונות

במידה והינכם סובלים מכאב גב תחתון בלבד ללא הקרנה לגפיים התחתונות, הכאב אינו מגביל אתכם תפקודית והינכם מסוגלים לבצע תנועתיות מלאה של כיפוף יישור, הטיה הצידה של הגב עם כאב בדרגה רמה נמוכה בלבד, כנראה שאין מדובר בנזק מבני אנטומי של עמוד השדרה. במידה והכאב גם אינו מתגבר בביצוע התנועתיות ככל הנראה לא מדובר בנזק דיסקוגני. מומלץ דווקא להמשיך לבצע תנועתיות של עמוד השדרה ולא להגביל את הגוף תפקודית. מומלץ לבצע תנועתיות כמו שכיבה על הגב ורוטציה של הברכיים מצד לצד. מומלץ גם לבצע תרגילים בעמידת 6, רוטציה של הגו בעמידה ותרגיל קוברה בו מקשיתים את הגב לאחור בשכיבה על הבטן.

כל התרגילים האלו מיועדים להפעיל שרירים סביב עמוד השדרה ולאפשר תנועתיות של עמוד השדרה. כאשר מדובר בכאב גב תחתון לא ספציפי אשר אינו מצביע על נזק ואינו מחייב טיפול  בכיוון תנועתי ברור, מותר וצריך לבצע תנועתיות כללית.

 

2. כאב גב תחתון אשר מגביל משמעותית את התנועה לכיוון יישור

במידה והינכם סובלים מכאב גב תחתון עם או ללא הקרנה לרגליים וקיים עיוות של עמוד שדרה לכיפוף לפנים של הגו, לרוב מדובר בבלט או פריצה של הדיסק אשר לוחץ על אלמנטים אחוריים בעמוד השדרה. הקרנה מתחת לגובה הישבן, מסמנת אף פגיעה בעצב. במצב הזה נדרש טיפול שמרני בפיזיותרפיה לגב. במידה ויש נזק נוירולוגי של חולשת שרירים, ליקוי תחושתי או אי שליטה על סוגרים, יש לפנות מידית לבדיקה נוירולוגית אצל רופא.

כדרך לטיפול עצמי ניתן להתחיל לתרגל במנחים מקלים על עמוד השדרה ועל הלחץ האחורי על העצב ולאפשר לעמוד שדרה להיות במנח של כיפוף. לדוגמא, שכיבה על הגב והנחת כפות הרגליים על המיטה, מעט לקרב את הברכיים לכיוון הבטן אבל להימנע מכיפוף מלא. ניתן לבצע זאת גם בשכיבה על הבטן, אבל במנח זה יש להכניס כרית אחת או שתיים מתחת לאגן על מנת לשמור על אותו המנח של כיפוף. במצב הזה אפשר לבצע עמדת מנח קוברה בה מתבצע יישור של הגב לאחור או בשכיבה על הבטן והישענות על האמות שמושטות לפנים. כמו כן, כדאי לבצע תנועתיות חוזרת של הגב ממנח זה ולאחר מכן לנסות באופן הדרגתי להפחית מגובה הכריות עד שמשיגים שכיבה שטוחה על הבטן. אם בשלב זה עוד ניתן לעלות על האמות ולבצע עוד טיפה יישור זה יכול להועיל. בשלב הזה יש להימנע מישיבה ומומלצת שכיבה ישרה על הגב, על הצד, על הבטן ללא כריות ומומלצת עמידה, הליכה אך להימנע מישיבה ככל הניתן. יש לבצע את הטיפול התנוחתי בהתאם לרמת הכאב.

 

3. כאב גם תחתון עם הטייה צידית של הגו

במידה ואתם סובלים מכאב גב תחתון ובמבט במראה אתם מבחינים שהגו פונה הצידה לאחד הכיוונים, כנראה שמדובר ב"ליסט". בלט דיסק גדול או פריצת דיסק אשר לוחצת על האלמנטים הצידיים אחוריים של עמוד השדרה הגורמת לכאב ולפעמים לחץ על שורש העצב עם הטיה לצד השני של הגו. במקרה זה מומלץ לפנות לטיפול פיזיותרפיה. הטיפול יכלול תיקון של המנח תוך הפחתת הלחץ על שורש העצב. ניתן להתחיל טיפול הדרגתי בבית על ידי שכיבה על הבטן עם 2 כריות בתוך כיפוף של הגו. בשלב זה יש לנסות לבצע תנועתיות לתיקון הגו הצידה- כלומר להיכנס לתנוחה ההפוכה לתנוחת הטיית עמוד השדרה. אפשר לבצע תיקון זה גם בעמידה, ניתן להסתכל במראה על כיוון ההטיה ותוך כדי עמידה לנסות להביא את הגוף לתיקון העמדה של העקמומיות הנקרא גם ליסט. יש להתקדם לאט בזווית התיקון עד שמגיעים למצב שבו עמוד השדרה ישר. בזמן התיקון הצידי מומלץ להיות בכיפוף קל של הגו על מנת להפחית ממידת הלחץ האחורי של הדיסק.

 

4. כאב מקומי אשר מתגבר ביישור עמוד השדרה או במעבר מישיבה לעמידה

כאב גב תחתון מקומי אשר מתגבר בזמן יישור של עמוד השדרה או מתגבר במעבר מישיבה לעמידה, ובמיוחד לאחר ישיבה ממושכת.

מקרה כזה יכול להעיד על כאב ממקור דיסקוגני או של מפרקי עמוד השדרה המגביל את התנועה לכיוון יישור. במצב זה הטיפול מאוד פשוט ודורש הרבה תנועתיות לכיוון יישור על עמוד השדרה.

  • יש להימנע מישיבה ממושכת.
  • יש לשכב ככל הניתן במנח PUPPY (שכיבה על הבטן תוך הישענות על האמות).
  • לבצע כמה שיותר תנועת יישור של עמוד השדרה כמו קוברה (הקשתה של הגב לאחור בשכיבה על הבטן) או הקשתה של עמוד שדרה בעמידה. תנועות אלו יש לבצע כ 20-30 חזרות, 5-7 פעמים ביום ולהימנע מישיבה ממושכת.

 

מה לא לעשות כשיש פריצת דיסק?

ד"ר סאם ח'מיס עם הסבר על כאב גב תחתון והימנעות מכיפוף במיוחד במקרים שהכאב נוצר כתוצאה מבלט או פריצת דיסק

 

כ-80% מהאוכלוסייה סובלת מכאב גב תחתון בשלב מסוים לאורך החיים. ממצא של בלט דיסק ואף פריצת דיסק נפוץ מאוד באוכלוסייה האסימפטומטית.

ממצא של בלטי ופריצות דיסק בהדמיה באוכלוסייה אסימפטומטית אינו חדש וכבר ידוע במיוחד לקלינאים. ידוע לנו שאין אנו מטפלים בממצאים של הדמיה אלא מטפלים בממצאים קליניים כגון הגבלה בטווחי התנועה, מיקום הכאב בגב או לאורך הגפה, הפחתה בכוח, בתוצאותיהם של מבחנים עצביים. הטיפול מותאם לפי הממצא הקליני ולא לפי ההדמיה כאשר מדובר בכאב גב תחתון.

יחד עם זאת, כל מי שסובל מכאב גב תחתון, במיוחד כאשר יש הגבלה בתנועה עם או בלי מעורבות עצבית והקרנה לאורך הרגל, מכיר היטב את הכאב שנוצר מכיפוף לפנים.

לעיתים קרובות הטריגר שגרם לכאב האקוטי התרחש תוך תנועה של כיפוף עמוד השדרה לדוגמא כיפוף לרצפה לצורך הרמת חפץ, התעטשות בישיבה או כל מאמץ אחר ואף קטן המערב כיפוף.

לאורך ההתקף ובשלב האקוטי, המטופל מרגיש את ההחמרה בכאב בכל מנח של כיפוף ונמנע מפעולות הדורשות כיפוף על מנת שלא להחמיר את הכאב. עם הזמן המטופל מפתח אמונה שתנועת הכיפוף מזיקה וגורמת לפריצת דיסק ולהחמרה בכאב ועל כן יש להימנע ממנה. כל ניסיון של המטופל להתכופף ולהגיע לרצפה, לדוגמא לצורך גריבת גרביים או שריכת שרוכים יתבצע דרך כיפוף ירך וברך עם גב ישר תוך הימנעות מכיפוף עמוד השדרה. זה שלעצמו מוביל לפגיעה משמעותית בטווחי התנועה של עמוד השדרה.

 

האבחנה היא פריצת דיסק? תתחילו להתכופף!

חשוב לזכור כי עמוד השדרה מורכב ממספר סגמנטים, חוליות עם קשר רצועתי, דיסקים ושרירים אשר אמורים לספק תנועה פיזיולוגית של תנועת סיבוב מצד לצד, כיפוף צידי, יישור וגם כיפוף. כיפוף של עמוד השדרה הינו תנועה ביומכאנית פיזיולוגית תקינה אשר חייבת להתקיים. אחוז גבוה מהסובלים מכאבי גב תחתון על רקע דיסקוגני, לאחר שפיתחו את החשש ואת האמונה שכיפוף יגרום לבלט או פריצת דיסק, יימנעו מכיפוף ויבצעו בהכרח תנועות יישור, בדומה לתנועת קוברה, אשר מפחיתה משמעותית את הכאב ובאחוזים גבוהים גם מונעת את הכאב המוקרן לרגל. אך החיים שלנו מלווים בתפקודים אשר דורשים ומחייבים אותנו להתכופף כמו ישיבה, כיפוף מעמידה לשם הרמת חפץ מהרצפה, באימוני ספורט ובתפקוד היומיומי.

על כן, יש לטפל ולהחזיר את הגמישות והתנועתיות של הגב התחתון לכיוון כיפוף אחרת תתפתח מגבלה הנקראת "flexion dysfunction" – משמע קיצור שרירים, רצועות ומגבלה דיסקוגנית אשר יגבילו את עמוד השדרה וכפועל יוצא, את התפקוד שלנו והיכולת להתכופף. כל ניסיון להתכופף, אפילו שלאחר אותו התקף כאב אקוטי מהגב, ימשיך להיות מלווה בכאב ומתחזקת האמונה של המטופל שהכאב נובע מבלט או פריצת הדיסק. נוצר מעגל קסמים המסמן "אל תתכופף, הכיפוף גורם לבלט דיסק". תהליך השיקום דווקא חייב לכלול שיפור טווחי התנועה בעמוד השדרה ושחזור יכולת התנועה לכיוון כיפוף.

 

איך להקל על כאבי פריצת דיסק?

הטיפול יתחיל בהסבר והדרכה על משמעות הכאב ובלט הדיסק כולל הסבר על כך שהכאב אינו נובע מעצם פריצת הדיסק אלא מההגבלה שרירית, קיצורים ברקמות הרכות ובעיקר חשש. עם זאת נדגיש, בהחלט ניתן לשפר את המצב. הטיפול צריך לכלול תרגול שמטרתו שיפור טווח התנועה של הרקמות שמגבילות את הכיפוף ולהתבצע בתוך מנחים תפקודיים של כיפוף עמוד השדרה.

בתחילת התהליך יש לקחת בחשבון שהטיפול יהיה מלווה בהפקת כאב. כשהטיפול מתבצע בתדירות הנכונה יחד עם תרגול יומיומי של המטופל, תוך תקופה קצרה המטופל יכול להשיב את התנועתיות של עמוד השדרה, להגיע לטווחי תנועה מלאים ולטפל במרכיב החשוב שהינו המרכיב של הפחד והחשש מתנועה. בתרגול אקטיבי דרושה חזרה מלאה לתרגול תפקודי עם שימוש במשקלים, משטחים לא יציבים, תנועות קיצון של עמוד השדרה, השגת וריאביליות תנועתית במנחים שונים על מנת לשפר את התנועה וגם בכדי שהמטופל יצבור ביטחון בביצוע תנועה תוך כדי חיזוק.

 

ד"ר סאם ח'מיס מסביר על טיפול בכאב גב תחתון

 

לסיכום,

גם במידה ואיתרע מזלכם ואובחנתם בפריצת דיסק, אין זה אומר שהתנועה בעמוד השדרה לא תשוב בהקדם לתנועה מלאה, והתפקוד יחזור להיות מלא ונטול חשש וכאב בתום תקופת שיקום קצרה.


סאם ח'מיס - מרכז איימקס
ד״ר סאם ח׳מיס

מומחה וחוקר בתחום של ביומכאניקה וניתוח תנועה, מנהל את המעבדה לחקר ההליכה והתנועה במרכז הרפואי ת"א (איכילוב) ועוסק בהערכה, אבחון וניתוח הליכה ותנועה ומחקר. סאם הוא פיזיותרפסיט מוסמך, בוגר אוניברסיטת ת"א לתואר ראשון בפיזיותרפיה (B.PT) ושני (M.Sc) וכן בעל תואר שלישי (PhD) בתחום של ניתוח הליכה.


תפריט נגישות

מחירון טיפולים
  • טיפול פיזיותרפיה פרטני – 300 ש"ח
  • פגישת ייעוץ עם ד״ר סאם ח׳מיס – 480 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה עם דו"ח – 1,600 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה כולל פגישת הסבר לאחר כשלושה שבועות – ללא דו"ח – 1,150 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים – 2,900 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים לילדים – משתנה לפי מידת כף הרגל והאבחנה – 1,200-2,900 ש"ח
האם אנחנו עובדים עם הקופות או ביטוחים פרטיים?

איימקס היא קליניקה פרטית ואין לנו הסדר עם קופות החולים.

חברי כללית מושלם יכולים לקבל החזר של עד 94 ₪ לטיפול בכפוף לפוליסה.

בנוסף, מבוטחים בביטוחי בריאות פרטיים יכולים לבקש החזרים של עד כ-80% מעלות הטיפול, בהתאם לפוליסה שלהם.

שעות הפעילות
  • יום ראשון 8:00-19:00
  • יום שני 13:00-22:00
  • יום שלישי סגור
  • יום רביעי 12:00-20:30
  • יום חמישי 13:00-22:00
  • יום שישי 8:00-14:00
  • יום שבת סגור
אנחנו ממשיכים כל הזמן לתת שירותים בהתאם להנחיות משרד הבריאות
צריכים ייעוץ מקצועי? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם