החזרים למבוטחי כללית מושלם (עד 40% בהתאם לפוליסה שלך)
|
החזרים למבוטחים פרטית (עפ"י הפוליסה שלך)
למידע וייעוץ מקצועי
כאבים בגב התחתון
זמן קריאה משוער 6-8 דקות
האם הופיעו אצלכם כאבים בגב התחתון? או שמא נאמר גם אצלכם, גם אם התשובה שלילית סביר שהיא תשתנה בעתיד, מדוע?
מפני שכאב גב תחתון הוא הסיבה המובילה לנכות ברחבי העולם, כאשר 619 מיליון אנשים חוו כאב גב תחתון בשנת 2020, כלומר 1 מתוך 13 אנשים. כאב גב תחתון יכול להתרחש בכל גיל, וכמעט כל אחד יחווה אותו בשלב כלשהו בחייו. עם זאת, רק מיעוט מהמקרים הופכים לכרוניים הנמשכים יותר מ-3 חודשים.
כאבים אלו עלולים להופיע יחד עם כאב המקרין לאורך הרגל (סיאטיקה בשפה העממית).
לדאבוננו, הרפואה אינה קוצרת הצלחה בכל מה שקשור לריפוי ומניעת כאבי גב. מאמצים רבים הושקעו ועדיין מושקעים אך ללא הצלחה כבירה, שכן שכיחות התלונות ללא מגמת שינוי ניכרת.
בשורות הבאות ד"ר סאם ח'מיס וצוות הפיזיותרפיסטים של איימקס מספקים לכם תמונת מצב על פציעות וכאבי גב תחתון. על הסיבות, דרכי האבחון, שיטות הטיפול וכמובן דרכים פרקטיות למניעה של כאב בעתיד. מאחלים לכם בריאות איתנה וגב חסון.

 

 

מה הסיבות לכאבים בגב התחתון?

עמוד השדרה הינו מבנה מורכב ובנוי מחוליות, דיסק בין חולייתי (סחוסי הסופג לחץ), מפרקים, רצועות, גידים ושרירים. כל אחד מהאלמנטים הללו מעוצב (מושפע ממערכת העצבים) ועלול להוביל לכאבי גב. במידה ואכן קיימת מעורבות של מערכת העצבים יוקרן הכאב לאורך הרגל במסלול העצב.

חשוב מאוד לחלק לשתי קבוצות שונות את הסובלים מכאבים בגב התחתון: בקבוצה הראשונה נכללים הסובלים מפגיעה עצבית המובילה לכאבים לאורך הרגל לרבות ליקויים בתחושה, ירידה בכוח, פגיעה ברפלקסים ו/או בשליטה על סוגרים. חולים המשתייכים לקבוצה זו מתבקשים לפנות לרופא מטפל לאלתר והתוכן בכתבה זו אינו פונה אליהם.
בקבוצה השנייה נכללים האנשים הסובלים מכאבי גב תחתון והקרנה לרגל אך ללא מעורבות של פגיעה נוירולוגית, מדובר במרבית הסובלים מכאבי גב תחתון. השורות הבאות נוגעות אליהם ויאפשרו למידה כיצד להתמודד עם הבעיה באופן מושכל שיטיב עם בריאותם.

כאשר מדובר על כאבי גב תחתון כדאי להתייחס לשני היבטים, הראשון הינו ההיבט המכני והשני הפסיכו-סוציאלי. לרוב, הכאב הינו תוצר של שני ההיבטים כאשר תרומתו היחסית של כל היבט מייצרת את התמונה הקלינית האישית והשונה בין האנשים הסובלים:

 

 

תזוז ואני מגיב!!!
היבט המכני של הכאב מגיב לתנועות עמוד השדרה. כאשר, תנועה לכיוון מסוים עלולה להחמיר את הכאבים ותנועה לכיוון אחר דווקא תקל על הכאבים. דוגמה מצוינת לכך באה לידי ביטוי בפריצת דיסק.

 

 

כמה כואב לך?
ההיבט הפסיכו סוציאלי הינו נדבך משמעותי ויש להתייחס אליו בכובד ראש. דוגמה לכך, כאשר אדם אשר חווה כאבים מכניים בגב התחתון בגלל ישיבה ממושכת על כיסא ביום העבודה. אובייקטיבית סיטואציה זו יוצרת עומס על הגב התחתון, אך החוויה של אותו אדם לכאב, יכולה להיות חריפה ומשמעותית מזאת של אדם אחר שהתנהל באופן דומה, ולו רק בגלל שהוא אינו שבע רצון ממקום העבודה שלו. להיבט הפסיכו-סוציאלי, השפעה רבה על דרגת ועוצמת הכאב (גם אם האדם אינו חושב על העניין באופן מודע).

 

 

כאבים גוררים עוד כאבים!
דוגמה קלאסית נוספת למעורבות ההיבט הפסיכו-סוציאלי הינה הימנעות מתנועה בשל החשש מהכאב הטמון בתנועה זו. אדם אשר חווה כאבי גב חריפים יחשוש לנוע ולשנות תנוחה, לעיתים לזמן ארוך. עובדה זו כשלעצמה עלולה לגרום להחמרה והחרפה של הכאב. כיום, הספרות הרפואית מעודדת להתנועע כמה שיותר יחד עם טיפול תרופתי ראשוני וטיפולי פיזיותרפיה אקטיביים. אחרת, נוצר מעגל כאב שקשה מאד לצאת ממנו.

 

מתי לפנות לעזרה עבור כאב גב תחתון

מרבית האנשים עם כאב גב תחתון יחלימו עם מעט או ללא טיפול. עם זאת, כדאי להתייעץ עם פיזיותרפיסט או רופא אם:

  • כעבור 2-3 שבועות במידה והכאב אינו פוחת או אף מחמיר, או במידה והכאב מונע ביצוע של פעילות רגילה.
  • כעבור 6 שבועות אם הכאב אינו משתנה, למרות היכולת להמשיך בשגרה.

 

פריצת דיסק והקשר שלה לגב התחתון

הגורמים הנפוצים ביותר לכאבים בגב התחתון הינם בלט דיסק או פריצת דיסק. בפשטות, משמעות הדבר שהנוזל הקיים בדיסק (דיסקוגני) בולט אל תוך גבולות הטבעת הסיבית (שמקיפה אותו) וזה יוצר לחץ על מבנים בהם עוברים עצבים. הלחץ הנוצר על המבנים המעוצבבים בא לידי בכאבים מקומיים. כאשר מדובר בפריצה מלאה של גבולות הטבעת ונוצר לחץ על שורשי עצב יתבטא הכאב לאורך כל הגפה תחתונה ולעיתים אף בכף הרגל.

סרטון הסבר על פריצת דיסק

 

 

כאשר מקבלים את האבחנה "כאבי גב תחתון" או "סיאטיקה", אנו לרוב חושבים לעצמנו מה בעצם חידש לנו הרופא. הסיבה לשמה ביקרנו אצל הרופא הינה לאבחן שאכן מדובר בבעיה השכיחה ביותר – כאבי גב תחתון עם הקרנה או בלי (רקע מכני). בנוסף, לוודא שלא מדובר בפגיעה בשורש עצב (הדורשת התערבות ניתוחית) או במחלה אחרת הגורמת לכאבי הגב התחתון (זיהום, מחלות פנימיות או גידול).
כעת, משקיבלנו את האבחנה השכיחה נותרנו כאובים ומבולבלים. במידה ומדובר בכאב גב תחתון בלבד ללא הקרנה, היכולת האבחנתית להצביע על המקור האנטומי של הכאב מוגבלת יחסית אך חשוב להבין כי אין זה פוגע ביכולת הטיפולית שלנו.

כאבי גב ו/או הקרנה לאורך הגפה התחתונה הנובעים בשל בעיה מכנית יגיבו לתנועות שונות. במקרים מסוימים יוקל הכאב, לפחות זמנית, כאשר יתבצע כיפוף לפנים מכיוון שבמצבים של בלט או פריצת דיסק תנועה זו תגרום לשחרור הלחץ מהדיסק. מנגד, תנועה לאחור עתידה להגביר את תחושת הכאב מכיוון שתיצור לחץ על הדיסק ועל מערכת העצבים.

טיפולים שמרניים מעודדים תנועות המגבירות את הכאבים וזאת על מנת למרכז את הדיסק למקומו. יתר על כן, נלמד להימנע מהתנועה המקלה, הכיפוף, על מנת למנוע את החמרת בלט הדיסק או הפריצה. כלומר, הרעיון הניצב בבסיס הטיפול השמרני הינו החזרת הדיסק לכיוון המרכז וזיהוי תנועות המקלות על הכאב.

 

 

אל תיכנעו לכאבי הגב!

אין לחשוש מביצוע פעילות גופנית, אל תפחדו ללכת, לשחות ואפילו לרוץ. עם זאת, רצוי להימנע מתרגילי הרמת משקלים בישיבה מכיוון שבתנוחה זו מוטל על הגב עומס רב. הימנעו ממכשירים שהתנגדותם גדולה בעת ביצוע כיפוף לפנים (כגון מכשירי בטן למיניהם). חיזוק הגב והבטן עדיף ורצוי לבצע בשכיבה או בעמידה בדרכים שונות (למשל על משטחים נעים כמו פיתה או בוסו). בנוגע לחיזוק מייצבי הגוו רצוי להתייעץ עם פיזיותרפיסט ספורט או הפיזיותרפיסט המטפל.

גם אם נדמה לכם שאינכם מסוגלים להתאמן, זכרו שהמלצת המדע והמחקר (נכון להיום) היא לעשות פעילות ספורטיבית מתונה גם אם זה מלווה בכאב.

 

 

טיפולי פיזיותרפיה ממוקדים לגב התחתון

אל תמהרו להילחץ מכאבים בגב התחתון, זוהי תלונה שכיחה באוכלוסייה שקרוב לוודאי תהיה מנת חלקנו ביום מן הימים. כאשר מדובר בכאבים שאינם מערבים תופעות עצביות חריגות (כגון חולשת שרירים או אובדן שליטה על סוגרים), יש להמשיך לנוע ולבצע פעילות ספורטיבית מתונה.
התערבויות ניתוחיות לרוב אינן מומלצות עבור אנשים הסובלים מכאב גב תחתון, במידה ולא מדובר בכאב אקוטי אשר מדיר שינה מעיניכם או שאינו מופיע במנוחה, גם תרופות אנטי דלקתיות הן אינן הפתרון. תרופות יש לזכור, ניתן לקחת בשלב האקוטי בלבד (השלב הראשוני בו יש כאבים חריפים) וגם זאת אך ורק עם המלצת רופא.

במצב של כאב גב תחתון על כל שלביו, השיקום חיוני לספק הסבר על הכאב וכן להרגיע את המטופלים, כשהשאיפה היא חזרה לפעילויות האהובות ושמירה על עצמאות בחיי היומיום.

באיימקס מתבצעת בדיקה קלינית יסודית ומדוקדקת על מנת להטוות לכם את הכיוון הנכון של התנועה הרצויה שתאפשר לכם להתנועע.

טיפול בכאבי גב תחתון באיימקס

טיפול SLR לכאבים בגב התחתון

הטיפולים אותם נבצע באיימקס יסייעו להפחתת והורדת כאבים. מדובר על טיפולים שמרניים אשר מתבצעים בעזרת אמצעים שונים: אלקטרותרפיה, דיקור מערבי, עיסויים, קינזיו – טייפינג ומעל כולם תנועתיות ומנחים של עמוד השדרה. בנוסף, הטיפולים כוללים חיזוק של השרירים מייצבי מרכז הגוף, שיפור היציבה, שיפור המנח הביומכני של האגן והגפיים התחתונות ואם קיים צורך אז בנוסף לטיפולים ניתנות המלצות להתאמת מדרסים ונעליים מתאימות, אביזרים שגם אותם ניתן להתאים עבורכם במרכז איימקס.

לקריאה מעמיקה יותר אודות טיפולי הפיזיותרפיה לגב במרכז איימקס לחצו כאן

טיפול בכאבים בגב תחתון - איימקסכ


על אף המעטפת המלאה אותה אתם יכולים לקבל תחת קורת גג אחת באיימקס מרבית העבודה של שיקום הגב ומניעה שניונית של הכאב הינה בידיים שלכם. הימנעות מתנועות כיפוף חוזרניות, תרגול סדיר ונכון, שיפור ותיקון ארגונומי של סביבת עבודתכם יעשו עמכם חסד ויסייעו בהתמודדות עם הבעיות והכאבים.

 


10 דרכים למניעת כאבי גב תחתון

ישיבה נכונה למניעת כאבי גב

 איורים – מורן כץ


הימנעו מישיבה רצופה מעל 15 דקות, קומו, התהלכו מעט. אתם אין מנוס מישיבה ארוכה אז עשו זאת על כיסא יציב, עם תמיכת גב וכקשת הגב התחתון נתמכת בעזרת גליל או מגבת גדולה מגולגלת (ראו איור עליון).

מתיחה למניעת כאב גב תחתון

כאשר אתם עומדים, בצעו הקשתה אחורית למשך שלוש שניות של הגב התחתון כשידיכם מונחות על אחורי האגן, חזרו על כך עשר פעמים. את ההקשתה יש לבצע שלוש פעמים ביום, ובדגש על לאחר ישיבה ממושכת. התרגיל מאזן את העומסים היומיומיים בכיפוף של הגב.

מתיחה למניעת כאבים בגב

בסוף יום העבודה, שכבו על הבטן כאשר אתם שעונים על המרפקים למשך חצי שעה. זאת בכדי לשמר את הקשת המותנית ולמרכז את חומר הגרעין של הדיסק. 

כיצד להרים ציוד כבד

נשיאת משקל בתבונה ובזהירות,

כאשר עליכם להרים חפץ כבד, קרבו אותו תחילה לגופכם תוך כיפוף הברכיים ושמרו על גב זקוף בעת ההרמה. (איור: מורן כץ)

שינה נכונה להפחתת כאבי גב

שנת ישרים

 ודאו כי בזמן שינה קיימת תמיכה הולמת לגב ולצוואר. בחרו מזרן קשה בהתאם למשקל הגוף וכרית שתאפשר את מנח הראש בקו ישר עם עמוד השדרה.(איור: מורן כץ)

מנח הראש בקו ישר עם עמוד השדרה

במיוחד בשעות הבוקר יש להימנע מכיפוף מוגבר ומתמשך. בשעות אלה הדיסק מלא יותר בנוזלים והלחץ בו גבוה יותר. לכן, הוא רגיש יותר ומועד יותר לפגיעה. (איור: מורן כץ)

תזונה נכונה למניעת כאב

חשוב מאוד לשמור על תזונה נכונה ובריאה למען רקמות הגב: ויטמין D (מהשמש), סידן (מוצרי חלב, ברוקולי, תרד וירקות ירוקים) ומחקרים מצביעים גם על כורכומין המסייע לחיזוק הגב.

הקפדה על שתייה

שתיית 8-10 כוסות מים תמנע הצטברות רעלנים, הגורמים לתשישות ולעייפות שרירים. (איור: מורן כץ)

פעילות ספוריבית תמנע כאבים

פעילות ספורטיבית ותנועה מוגברת בעומסים נמוכים הכרחיות לשמירה על הגב. פעילויות מומלצות: הליכה, שחייה, התעמלות בהנחיית פיזיותרפיסט ספורט, ואימונים בשיטות כגון פילאטיס, יוגה, פלדנקרייז ושיטת אלכסנדר.
בנוסף, ניתן לרכוש מכשירי כושר ביתיים דוגמת ספת כושר, כדור פילאטיס, גליל פילאטיס, משקולות ועוד מגוון רחב של ציוד שמאפשר אימון ביתי לחיזוק שרירי הגב.
ניתן להתרשם ממגוון מוצרי כושר ומכשירים באתר הבא מכשירי כושר 1click2buy.

(איור: מורן כץ)

כאבי גב - האם הכל בראש?

(איורים: מורן כץ)

סרטון תרגילים למניעת כאבים בגב

 

12 מיתוסים נפוצים על כאבי גב תחתון – והאמת מאחוריהם

  1. מיתוס: הגב שלי כואב מאוד, בטוח גרמתי לו נזק רציני. עובדה: כאבי גב אכן יכולים להיות מפחידים, אך רק לעיתים נדירות הם מסוכנים או קשורים לנזק חמור לרקמות או למחלות מסכנות חיים. רוב האנשים מחלימים היטב.
  2. מיתוס: אני חייב הדמיה (צילום , סי טי וכו') כדי לדעת מה לא בסדר בגב שלי. עובדה: הדמיה לעיתים רחוקות מראה את הגורם לכאבי גב תחתון. ממצאים 'חריגים' כמו בלט דיסק, ניוון דיסק ודלקת פרקים הם נפוצים ונורמליים אצל רוב האנשים ללא כאב, במיוחד כשהם מתבגרים.
  3. מיתוס: הגב שלי ישחק במידה ואתכופף וארים משקל. עובדה: הגב אינו נשחק כתוצאה מכיפוף לפנים ועומסים על בסיס יומי. חיזוק הדרגתי של הגב אמור לאפשר להרים משקלים ולספוג עומסים.
  4. מיתוס: משככי כאב חזקים יעזרו לגב שלי להרגיש טוב יותר, מהר יותר. עובדה: משככי כאב אינם מאיצים החלמה. משככי כאב פשוטים כגון איבופרופן, יכולים לעזור לצד אמצעים אחרים כמו פעילות גופנית לזמן קצוב.
  5. מיתוס: אני צריך להחזיר את הגב שלי 'למקום'. עובדה: כאב גב תחתון אינו מעיד על כך שמשהו לא במקום וצריך להחזיר אותו – הגב עצמו חזק ויציב, ולא יצא 'מהמקום'. חריג המצב בו אנו גורמים להחלקת דיסק.
  6. מיתוס: אני מזדקן, ולכן אני הולך לסבול מכאבי גב תחתון. עובדה: הזדקנות אינה גורם מרכזי לכאבי גב תחתון, אך אובדן כוח וכושר גופני יכולים להיות גורמים תורמים.
  7. מיתוס: צריך לנוח ולהישאר במיטה כדי לעזור לגב להחלים. עובדה: מיד לאחר הפציעה, הימנעות מפעילויות מחמירות עשויה להקל על הכאב. עם זאת, פעילות גופנית קלה וחזרה הדרגתית לפעילויות הרגילות חשובות להחלמה.
  8. מיתוס: הכאב מופיע כשאני עושה פעילות גופנית וזז, אז אני בטח עושה נזק. עובדה: הגב הופך לבריא יותר עם תנועה ופעילות גופנית. עמוד השדרה חזק ומסוגל לנוע ולשאת עומס בבטחה. זהירות יתר על המידה לצורך הגנה על עמוד השדרה נפוץ אך אינו הכרחי, ועשוי להוביל לחרדה והגנת יתר.
  9. מיתוס: צריך לשבת ישר כי היציבה שלי גורמת לכאבי גב. עובדה: אין יציבה מושלמת. מגוון מנחים במהלך היום, חיוניים לגב. צריך להיות נינוחים במהלך היום ולדעת שתנוחות שונות וגיוון הם חלק מהחיים.
  10. מיתוס: צריך לעשות הרבה תרגילי ליבה על מנת להימנע מכאבי גב תחתון. עובדה: כאב גב תחתון אינו נגרם כתוצאה מליבה חלשה. הראיות מראות כי ביצוע תרגילי ליבה ספציפיים אינו בהכרח מציע יתרון על פני פעילות גופנית כללית, כמו הליכה, להפחתת כאב.
  11. מיתוס: צריך לעבור ניתוח או זריקות על מנת לרפא כאב גב. עובדה: ניתוחים וזריקות לעיתים נדירות הם הפתרון. מומלצות טכניקות לניהול עצמי ופעילות גופנית, שהוכחו כיעילות באותה המידה, עם פחות סיכון.
  12. מיתוס: ככל שכואב לי יותר, כך עמוד השדרה שלי פגוע יותר. עובדה: יותר כאב אינו בהכרח מצביע על יותר נזק. אנשים עם בעיות דומות בעמוד שדרה יכולים לחוש רמות כאב שונות מאוד.

 

לסיכום – הכחשה או הזנחה אינם פתרון

כאבים קלים הם בחסות אותות אזהרה אך אינם בהכרח נזק מתהווה. המשיכו לתפקד ולהתנועע תוך דגש על תרגול ושמירה על הדגשים שהוזכרו. מנוחה במיטה או הימנעות מוחלטת מפעילות גופנית אינן מומלצות. במקרים של כאב אקוטי יש לפנות מידית לאורתופד או לייעוץ ואבחון אצל פיזיותרפיסט.

אנחנו מתמחים בטיפול בכאב גב תחתון, ויכולים להציע טיפול מותאם אישית, הכולל:

  • תכניות חינוך התומכות בידע ואסטרטגיות לטיפול עצמי
  • תוכניות פעילות גופנית בפיקוח פיזיותרפיסט
  • התערבויות של פיזיותרפיסט כגון טיפול ידני, התאמת תכנית אלקטרותרפיה ועוד

מזה זמן מוכח כי פעילות גופנית היא הטיפול היעיל ביותר לכאב גב תחתון. סוג אחד של פעילות גופנית אינו טוב בהכרח מאחר – מה שחשוב הוא להישאר פעיל ולעשות את זה באופן קבוע. הפיזיותרפיסט שלכם יעזור לכם למצוא את הפעילות הגופנית המתאימה לכם.

איימקס מביאה בשורה של ממש בתחום הטיפול בכאבים! אנחנו מזמינים אתכם להצטרף לאלפי לקוחות שהשאירו את כאבי הגב מאחוריהם ונהנים מאיכות חיים משופרת ובריאות איתנה.

מרכז איימקס מזמין אתכם ליצור קשר ולקבל ייעוץ מקצועי מהמומחים בתחום הפיזיותרפיה והטיפול בכאבי גב תחתון


סאם ח'מיס - מרכז איימקס
ד״ר סאם ח׳מיס

מומחה וחוקר בתחום של ביומכאניקה וניתוח תנועה, מנהל את המעבדה לחקר ההליכה והתנועה במרכז הרפואי ת"א (איכילוב) ועוסק בהערכה, אבחון וניתוח הליכה ותנועה ומחקר. סאם הוא פיזיותרפסיט מוסמך, בוגר אוניברסיטת ת"א לתואר ראשון בפיזיותרפיה (B.PT) ושני (M.Sc) וכן בעל תואר שלישי (PhD) בתחום של ניתוח הליכה.


תפריט נגישות

מחירון טיפולים
  • טיפול פיזיותרפיה פרטני – 350 ש"ח
  • פגישת ייעוץ עם ד״ר סאם ח׳מיס – 480 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה עם דו"ח – 1,600 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה כולל פגישת הסבר לאחר כשלושה שבועות – ללא דו"ח – 1,150 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים – 2,900 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים לילדים – משתנה לפי מידת כף הרגל והאבחנה – 1,200-2,900 ש"ח
האם אנחנו עובדים עם הקופות או ביטוחים פרטיים?

איימקס היא קליניקה פרטית ואין לנו הסדר עם קופות החולים.

חברי כללית מושלם יכולים לקבל החזר של עד 94 ₪ לטיפול בכפוף לפוליסה.

בנוסף, מבוטחים בביטוחי בריאות פרטיים יכולים לבקש החזרים של עד כ-80% מעלות הטיפול, בהתאם לפוליסה שלהם.

שעות הפעילות
  • יום ראשון 8:00-19:00
  • יום שני 13:00-22:00
  • יום שלישי סגור
  • יום רביעי 12:00-20:30
  • יום חמישי 13:00-22:00
  • יום שישי 8:00-14:00
  • יום שבת סגור
אנחנו ממשיכים כל הזמן לתת שירותים בהתאם להנחיות משרד הבריאות
צריכים ייעוץ מקצועי? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם