עצם הטאלוס, יחד עם עצמות השוק מרכיבות את מפרק הקרסול. שברים בעצם הטאלוס עשויים להתרחש בעת חבלה בעוצמה גבוהה כמו תאונת דרכים, נפילה מגובה ואף בפעילות ספורטיבית, במיוחד כזו שעשויה לערב נפילה באנרגיה גבוהה.
השברים יכולים להתרחש בכל מקום בעצם אך שכיחים יותר בחלקה האמצעי שנקרא הצוואר. צוואר הטאלוס נמצא בין גוף העצם הממוקם מתחת לשוק (הטיבייה), לראש הנמצא בחלק הקדמי והקרוב יותר לכף הרגל.
אזור שכיח נוסף לשבר בטאלוס הוא לאורך צידה החיצוני של העצם, באזור בולט מעט הנקרא lateral process.
מיהי עצם הטאלוס?
הטאלוס היא העצם השנייה בגודלה מבין עצמות כף הרגל. שני שליש משטח העצם מכוסה בסחוס. בנוסף, הטאלוס מרכיבה את המפרק הסב-טלרי הנמצא מתחת למפרק הקרסול. שבר בטאלוס עשוי לגרום לפגיעה במפרק הסב- טלרי ובתנועתיות שלו. תנועתיות המפרק הסב- טלרי חיונית להתאמת כף הרגל למשטח הדריכה ולהליכה בכלל.
לעצם הטאלוס אין חיבור ישיר עם שרירים והיא נתמכת אך ורק על ידי הקפסולה המפרקית ורצועות מסביב. שבר בעצם זו יכול לגרום להגבלה משמעותית בטווח התנועה בקרסול וביכולת התפקודית מכיוון שזו עצם הנושאת משקל גוף משמעותי. שבר מסוג כזה עשוי להוות מרכיב קריטי בכאב ובהגבלה בתפקוד. אם השבר אינו מחלים באופן מלא עשויים להיגרם סיבוכים רבים כולל כאב כרוני.
מבט קדמי וצדי על עצמות כף הרגל
עצם הטאלוס בצהוב
מה התסמינים של שבר בטאלוס?
הסימנים והסימפטומים שיעידו על שבר בטאלוס יכולים להיות כאב אקוטי, קושי בנשיאת משקל והליכה, נפיחות, רגישות בחלק האחורי של כף הרגל ויתכן שנראה עיוות בכף הרגל, תלוי במיקום וחומרת השבר ובאם קיימת פגיעה נוספת כמו פריקה או תת פריקה.
בבדיקה הקלינית נבחין לרוב בנפיחות, נמצא הגבלה משמעותית בטווחי התנועה בקרסול, במפרק הסב- טלרי ובמפרקי מרכז כף הרגל (mid tarsal joints), וקושי בנשיאת משקל על כף הרגל.
על מנת לאבחן, יש צורך לבצע מספר צילומי רנטגן: קדמי -אחורי בו נראה את מפרק המורטיס, צילום באלכסון וגם בזווית צדית. המטרה היא לראות את מפרק המורטיס ולבחון את הכיוונון של הפטישונים ביחס לחלק העליון של המפרק. שבר בטאלוס ניתן לראות גם ב-CT בצורה טובה.
טיפול בשבר בטאלוס
הטיפול בשבר בטאלוס דומה לטיפול בכל מפרק אחרי טראומה. נמליץ על סד אחורי מהשוק ועד הבהונות על מנת להשיג קיבוע של הגפה. נבקש להרים את כף הרגל על מנת להפחית את הנפיחות והכאב כאשר טיפול ספציפי יתוכנן בהתאם לחומרת הבעיה. לרוב, במצב של שברים יציבים ללא תזוזה מטפלים שמרנית. משמע, קיבוע חיצוני כגון גיבוס למשך 6-8 שבועות עם נשיאת משקל חלקית. המטרה היא להשיג איחוי מלא של השבר ולאפשר נשיאת משקל מלאה בהמשך. השיקום לאחר מכן יכלול טיפולי פיזיותרפיה אינטנסיביים להשגת טווחי תנועה מלאים וחיזוק הגפה.
ניתוח לטיפול בשבר בטאלוס
במידה וקיים שבר מורכב ייתכן ויישקל ניתוח לקיבוע השבר. לאחר הניתוח הטיפול והשיקום יהיו בהתאם לפרוטוקול הניתוחי.
אילו סיבוכים יכולים להתרחש?
הסיבוכים שניתן לראות לאחר שבר בטאלוס הם חוסר איחוי של השבר, חוסר אספקת דם ונמק של העצם (Avascular Necrosis) וארתריטיס של מפרק הקרסול.
מה המטרות של תהליך השיקום?
במהלך השיקום חשוב בהדרגה להשיב טווחי תנועה של מפרק הקרסול, כוח מסביב למפרק ולהתקדם עד להשגת כוח שרירים וטווחי תנועה מלאים של מפרק הקרסול וכף הרגל.
בשלבים מתקדמים יותר, יעסוק השיקום בתרגול פרפוריוספטיבי ותרגול פליומטרי. תרגול פרופריוספטיבי עובד על שליטה שרירית ותחושה עמוקה. הוא יכול להתבצע על משטחים יציבים ומשטחים שאינם יציבים כגון בוסו או פיתה על מנת לאתגר את מערכת החישה והיציבות.
תרגול פליומטרי הינו תרגול מתקדם בתכנית השיקום וברובו עוסק בשיקום היכולת של המטופל להפיק כח מתפרץ, מהירות, יכולת לשינויי כיוון וקוארדינציה.
במידת הצורך, תכנית השיקום תכלול התאמת מדרסים בהתאמה אישית ונעליים על מנת לתקן את מנח כף הרגל. תכנית השיקום תשאף להגיע לרמה תפקודית מקסימלית.
במרכז איימקס, ינתן המענה המקצועי ביותר לשיקום שבר בעצם הטאלוס. צוות המטפלים מיומן ומתורגל בלספק מענה מיידי, ענייני,ועם זאת חם ומשפחתי לבעיות מוסקלוסקלטליות מגוונות וביניהן שבר מסוג זה.