מימין – נבדק מבצע פעילות גופנית על הליכון. משמאל, ייצוג תלת מימדי של תנועות גופו המיוצגות על ידי מקטעים קשיחים.
מהלך התנועה, חיזוי המשכה במרחב ובדיקת הכוחות הפועלים
מדע מהלך התנועה וחיזוי המשכה במרחב (קינמטיקה) הוא מרכיב מרכזי עליו נשען ניתוח תנועה, יחד עם בדיקת הכוחות הפועלים על המפרקים (קינטיקה).
חיישנים בצורת כדורים קטנים, המודבקים על גבי הגו, האגן, הברכיים, הירכיים והקרסוליים לצורך מדידת תנועות המפרקים, נקלטים על ידי מצלמות דיגיטליות.
פלטות הכוח אוספות את הנתונים הקינטיים ושופכות אור על הגורמים השונים המובילים לתנועות חריגות בזמן הליכה.
אינטגרציה של המידע הנאסף מהחיישנים ומהפלטות יוצרת תמונה תלת מימדית המציגה כיצד נע הגוף במרחב בזמן הליכה או ריצה. יתר על כן, מתקבל מידע על מבנה המפרקים וטווחי התנועה, חוזקם ואורכם של השרירים המעורבים, ומתאפשרת הערכת תפקוד של המפרקים והשרירים בעת ביצוע הפעילות.
בדיקת הולכה חשמלית של השרירים –EMG – Electromyography – נתונים המתקבלים מבדיקת EMG מאפשרים את השלמת התמונה על ידי בדיקת הולכה חשמלית הנעשית לשרירים המרכזיים ובוחנת את אופן פעולתם בזמן תנועה ואת חלקם ביצירת הליקוי בהליכה. מתגים רגישים ללחץ יוצרים תיאום עם נתוני ה-EMG לשלבי ההנפה והדריכה של כף הרגל. יחד הם בודקים את פגיעת כף הרגל בקרקע, זמני הפגיעה וההינתקות, ומתעדים את החלקים המדויקים שמצויים על הקרקע ואת אלה שמתנתקים.
מדידת לחצים דינמית וממוחשבת של כף הרגל. איזורי לחץ מוגברים מתועדים בצבעים צהוב, אדום וורוד. קו במרכז כף הרגל כמדד לתקינות תנועת כף הרגל
כיצד מתבצע ניתוח תנועה במעבדה?
ניתוח תנועה אמור לדמות ככל הניתן את המציאות היומיומית בה לוקח חלק הנבדק, ובעיקר את שגרת ההליכה והריצה שלו. לכן, כאשר מבצעים ניתוח תנועה במעבדה, יש להגיע עם בגדי ספורט קצרים, נעליים אליהן הורגלו הנבדקים בטרם הבדיקה, ואמצעים נוספים, במידה וקיימים, בהם עושים שימוש: מדרסים, סדים, אביזרי עזר להליכה וכד'.
זמן הבדיקה אורך בין שעה וחצי לשעתיים, כולל ריאיון, בדיקה קלינית והליכה /ריצה של הנבדק על גבי טרדמיל, בהתאם ליכולתו האישית של הנבדק וכל זאת בליווי אנשי צוות המוסמכים לכך. מצלמות מתעדות את כל תנועות הגוף במהלך ההליכה/הריצה, ובאמצעות 120 תמונות לשנייה מתקבלת תמונה תלת מימדית של התנועה, יחד עם הפעילות החשמלית של השרירים, בדיקת הכוח שלהם והערכה של טווחי התנועה במפרקים השונים. כל מרכיבי הבדיקה מעובדים ולאחר מכן מפוענחים לכדי תוצאות, שעוברות השוואה למצבי נורמה של דפוסי תנועה בריאים.
ניתוח תנועה באמצעות מערכת מצלמות אופטיות אינפרא אדום. משמאל: המצלמות, מימין, דמות הנבדק ומיקום המצלמות בזמן הבדיקה
מתקבל דוח מפורט המשלב את התוצאות של הבדיקה הקלינית והדינמית. ניתנות המלצות המסתמכות על סכימת כל הנתונים: טיפולים אשר יועילו לנבדק, תרגולים ומתיחות לחיזוק השרירים הרלוונטיים, אימוני הליכה יעודיים למצבו של הנבדק, ומתן משוב בזמן אמת -ביופידבק. כל אלה יספקו מעטפת לשיפור אמיתי ואפקטיבי של תבניות
התנועה הלקויות.
יש להצטייד במסמכים רפואיים, צילומי רנטגן ובדיקות הדמייה אחרות, הרלוונטים לנושא הפנייה למעבדת התנועה
(אם קיימים).
הערך המוסף של ניתוח תנועה במעבדה
ניתוח תנועה בזמן אמת, כאשר הבדיקה היא דינמית ותפקודית, הינו כלי מדידה אובייקטיבי, מתקדם יותר ומעניק דיוק העולה על כל ניתוח קליני אחר.
ניתוח תנועה בתנאי מעבדה מאפשר זיהוי תנועות לקויות שלא ניתן לאתר אותן בעין האנושית. ניתוח תנועה מספק רזולוציה גבוהה הרבה יותר, וכל שונות קטנה בתנועה מנוטרת ומאותרת.
מרכיביה השונים של הבדיקה מאפשרים את הבנת האינטראקציות השונות בין התנועות ואת היחסיות ביניהן. כלומר, לא רק את זיהוי הליקוי, אלא את הגורמים המדויקים שהובילו אליו ואת כל חלקם של כל אחד מן הגורמים.
בנוסף, מבחין ניתוח התנועה בין תנועתיות לא תקינה הנובעת מרקע פתופיזיולוגי, למשל שריר מקוצר, טווחי תנועה מוגבלים ו/או חולשת שרירים, לבין תנועתיות לקויה על רקע פיצוי שרירים ומפרקים המבצעים במכוון תנועה לקויה, וזאת בכדי לפצות על תנועה מוגבלת ולאפשר המשך תפקוד. ההבחנה חשובה מאוד לצורך בניית תכנית טיפולים שתתמקד בהבנת הגורמים ולא רק בטיפול בסימפטומים.
קבלת ערכים ומדדים אובייקטיבים, בזמן אמת, לכל המפרקים בשלושה מישורים מובילה להצלחות טיפוליות בעלות הישגים גבוהים יותר באופן משמעותי.
מימין נבדק בזמן הבדיקה. במרכז התמונה, ייצוג תלת מימדי של מקטעי הגוף, ומשמאל- תיעוד התנועה על ידי תצוגה גרפית לאבחון וזיהוי סטיות הליכה
למי יועיל ניתוח תנועה?
בדיקה וניתוח תנועה במעבדה מתאימים לכל מי שנע על רגליו, מאנשים בריאים ההולכים להנאתם, דרך רצים וספורטאים המבקשים למקסם את יכולותיהם האישיות, ועד חולים עם בעיות נוירולוגיות או אורתופדיות אשר חווים קשיים בהליכה, צליעה והגבלה בתנועה:
- אנשים בריאים העוסקים בפעילות גופנית על כל סוגיה וגווניה. הבדיקה תאפשר להם להעריך את תפקוד מערכת השרירים והמפרקים ולשפר ביצועים, בדגש על מניעת פציעות עתידיות.
- אנשים שחוו פציעות ספורט שונות ומעוניינים באבחון ביומכאני מדויק של הגורמים לפגיעה במערכת שריר השלד.
- בעלי יציבה לקויה – מי שנפילות חוזרות ונשנות הן מנת חלקו, יכול להפחית את שכיחות הנפילות עד כדי היעלמותן. זיהוי הגורמים המובילים לנפילות יאפשרו למידת הימנעות, זיהוי אלמנטים בעייתים בתבנית ההליכה, ובניית תכנית טיפולים לתיקון התנועה.
- אנשים הסובלים מצליעה ומליקויי הליכה שונים על רקע נוירולוגי, אורתופדי או הרגל תנועה בעייתי – צליעות נובעות ממגוון סיבות, ולכן אבחנה מעמיקה ביחד עם המלצות יעילות לטיפול יאפשרו התאמת עזרים שונים להפחתת דרגת הצליעה ולשיפור הניידות ואורח החיים.
- אנשים בעלי הבדלים באורך רגליים – חשוב לדעת כי מספר לא מבוטל של אנשים סובל מהבדלים באורך רגליים. הבדלים אלו יכולים להיות מולדים, עקמת לדוגמה, וגם נרכשים: שברים בגפיים, ניתוח להחלפת מפרק ועוד. ההבדל עשוי להתבטא בכאבים בכפות הרגליים, בברכיים, בגב התחתון ובצוואר. כמובן כי אסימטריה זו עלולה גם לגרום ליציבה לקויה, צליעה ומגבלות נוספות. חשוב לציין כי אחוז לא מבוטל מהאנשים שנאלצו לבצע החלפות מפרק חיים עם הבדלים באורך הרגליים.
- הסובלים מכאבים בגב התחתון ו/או בגפיים התחתונות – פעמים רבות נגרמים כאבי גב וכאבי גפיים תחתונות בשל יציבה לקויה, תבניות הליכה אבנורמליות, וכמובן הבדלים באורך הרגליים. הליקויים הללו מגבירים את העומסים על עמוד השדרה, מה שמוביל לסימפטומים כגון כאבים חזקים.
- רצים מקצוענים וחובבנים כאחד – כל מי שלוקח חלק בפעילויות ספורטיביות, דוגמת ריצה, יוכל לשפר את טכניקת הריצה שלו, את רמת הביצועים ולהימנע מפציעות. שיפור יכול להתבטא בניצול טוב יותר של האנרגיה בה משתמש הרץ, במניעת דפוסי ריצה לקויים, וכמובן במניעת פציעות ריצה וכאבים בעת ולאחר הפעילות. אבחון ביומכאני של הריצה מסייע להבנת האינטראקציה בין מנח העצמות, גמישותם של המפרקים, וכוח השרירים וכיצד הם משפיעים על התנועה ועל טכניקת הריצה. כמו כן, מאפשר גם תרגול שיפור טכניקת הריצה כביופידבק.