חוליות L4-L5 הן שתי החוליות הנמוכות ביותר של עמוד השדרה המותני.
יחד עם הדיסק הבין-חולייתי, המפרקים, העצבים והרקמות הרכות, למקטע התנועה של עמוד השדרה L4-L5 יש מספר תפקידים ובהם תמיכה של פלג הגוף העליון ותנועת הגב למספר כיוונים.
מקטע L4-L5 בעמוד השדרה עשוי להיות מועד יותר לכאב ולשינויים ניווניים בהשוואה למקטעים מותניים אחרים. העומס הכבד המופעל עליו וטווח הגמישות הרחב שלו הם חלק מהסיבות לכך.
מקטע התנועה L4-L5 כולל את המבנים האנטומיים הבאים:
- l4 l5 חוליות: כל חוליה מורכבת מגוף החוליה מלפנים ומקשת החוליה מאחור.
- דיסק בין חולייתי: מיקומו בין גופי החוליות L4 ו-L5, עשוי מחומר דמוי ג'ל המוקף בטבעת סיבית עבה (annulus fibrosus) ומשמש כבולם זעזועים המגן על החוליות מפני שחיקה במהלך תנועה בעמוד השדרה.
- שורשי עצב L4: יוצאים מחוט השדרה דרך מעבר גרמי קטן (נקבים בין חולייתיים) משני צידי תעלת השדרה. שורשי עצב אלו מצטרפים לעצבים אחרים ויחד יוצרים עצבים גדולים יותר הנמשכים לאורך עמוד השדרה ולאורך כל רגל.
בעיות נפוצות במקטע L4-L5 של עמוד השדרה
בעיות מפרקיות – חופש התנועה ב-L4-L5 עלול לגרום לבעיות הקשורות במפרקים החולייתיים כגון אוסטאוארתריטיס (שחיקה של המפרק), היווצרות ציסטה שהינה שק מלא נוזל וחוסר יציבות של הזיזים במפרק.
פגיעות דיסקוגניות – הדיסק הנמצא בין חוליות L4 ל- L5 נמצא בסיכון גבוה יותר לשינויים ניווניים מאשר בסגמנטים האחרים. הסיבה היא עומסי יתר במקטע התנועה L4-L5. שינויים ניווניים בגובה הדיסק הנ"ל עשויים להשפיע על מבנה הקשת בעמוד השדרה המותני. בנוסף, עלולה להיגרם פריצת דיסק בגובה זה.
ספונדילוליזיס – שבר בעצם של מקטע קטן מקשת החוליה (pars interarticularis) שעשוי לקרות בגובה L4-L5 עקב ריכוז עומסי דחיסה באזור זה.
ספונדילוליסטזיס – החלקה לפנים של חוליה L4 על L5 בעקבות שינויים ניווניים. התופעה שכיחה יותר מעל גיל 60. התופעה יכולה להתרחש גם אצל ספורטאים צעירים המבצעים תנועות חוזרות של עמוד השדרה.
היצרות בעמוד השדרה – היצרות של פתחים גרמיים בחוליה בהם עוברים העצבים בשל צמיחת עצם לא תקינה או שינויים ניווניים אחרים שעשויים לגרום לדחיסה של שורשי העצבים.
טראומה – לדוגמא בעקבות נפילה או תאונת דרכים עלול להיגרם שבר ואף נזק עצבי באזור זה.
גידולים וזיהומים בחוליות, L4-L5, בשכיחות לא גבוהה.
תסמינים וסימנים אופייניים לפגיעה בגובה L4-L5
מקטע התנועה ב-L4-L5 עלול לגרום לכאב או לסימפטומים כמו נימול שמקורם ממפרקי החוליות או מהשרירים העוטפים את האזור. הכאב יורגש בדרך כלל בגב התחתון ככאב עמום. סימפטום שכיח נוסף הוא נוקשות של הגב התחתון.
כמו כן, מקטע התנועה ב-L4-L5 עלול לגרום לכאב עצבי הנקרא גם סיאטיקה. סיאטיקה היא הקרנה של כאב לאורך הגפה התחתונה, ולרוב מופיעה חד צדדית. תסמינים נפוצים נוספים כוללים כאב חד המורגש בדרך כלל כתחושת זרם ו/או שריפה שמקורה בגב התחתון לאורך הרגל, לעיתים עד כף הרגל, לרוב בפיזור של מסלול עצבי.
במקרים מסוימים פגיעה באזור תתבטא גם בליקוי תחושתי עד כדי אבדן תחושה באזורים שונים של הירך, הברך, כף הרגל ו/או בהונות הרגליים. כמו כן עשויה להופיע חולשה של הירך, הברך או הקרסול וכף הרגל.
Cauda equina syndrome – תסמונת "זנב הסוס", הינה תסמונת הדורשת התייחסות מידית. זנב הסוס הוא מבנה של שורשי עצב המגיעים מחלקים עליונים בחוט השדרה ומאוגדים יחד בצורה הדומה לזנב סוס. לחץ גדול על החוליות המותניות עשוי לפגוע בזנב הסוס. הפגיעה עלולה להתבטא בכאב חריף, חולשה, חוסר תחושה, עקצוץ או שיתוק בשתי הרגליים. הסימפטומים עשויים לכלול אובדן חלקי או מוחלט של שליטה על הסוגרים. מצב זה הוא מצב חירום רפואי ודורש התייחסות דחופה לשימור תפקוד הרגליים ושיקום תפקוד הסוגרים.
הטיפול בבעיות הנוגעות למקטע חוליות L4-L5
לרוב, הטיפול בבעיות שמקורן במקטע התנועה L4-L5, יהיה שמרני. במקרים בהם הסימפטומים בגב ו/או הרגליים אינם משתפרים תחת תכנית טיפול שמרנית או במקרי חירום רפואיים מסוימים, תישקל התערבות כירורגית.
טיפולים שמרניים אפשריים של מקטע התנועה L4-L5:
ניתן לשקול שימוש בתרופות שמקלות על הכאב בהתייעצות עם רופא – לרוב יינתנו תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידיות (NSAIDs). לכאב חריף יותר, יתכן ויומלץ על אופיואידים, טרמדול ו/או קורטיקוסטרואידים.
פיזיותרפיה – טיפולי הפיזיותרפיה מסייעים להפחתת כאב, שימור טווחי התנועה בעמוד השדרה, שימור ושיפור הכוח הגס בשרירים המייצבים כשהמטרה בטיפול המשמר היא חזרה לתפקוד מלא נטול כאב.
חינוך לאורך חיים בריא הכולל שמירה על שגרת פעילות גופנית, הימנעות מעישון וירידה במשקל אצל אנשים הסובלים מעודף משקל יכול לתרום להפחתת הסיכון לפציעות באזור זה.
לסיכום
מקטע L4-L5 בעמוד השדרה ממוקם בחלקו התחתון של עמוד השדרה, באזור המותני. מקטע זה מועד לבעיות שונות ומגוונות ממקורות שונים גרמיים ועצביים. התופעות הנפוצות לבעיות באזור זה הם לרוב כאב, ליקוי תחושתי ולעיתים אף חולשת שרירים. הביטוי עשוי לפגום בתפקוד היומיומי של הסובל מהבעיה.
רצוי לפנות לרופא ולפיזיותרפיסט על מנת לקבוע תכנית טיפול שמרנית הולמת. במידה ותכנית מסוג זה לא תצלח, תישקל לעיתים התערבות ניתוחית. מרבית מהבעיות פתירות באופן שמרני וכדאי ואף רצוי לפנות בהקדם לעזרה מוסמכת.