החזרים למבוטחי כללית מושלם (עד 40% בהתאם לפוליסה שלך)
|
החזרים למבוטחים פרטית (עפ"י הפוליסה שלך)
למידע וייעוץ מקצועי
דרופ פוט Drop foot (צניחה של כף הרגל)

דרופ פוט Drop foot (צניחה של כף הרגל) הינו סימפטום אשר מתבטא בגרירת כף הרגל בהליכה כתוצאה מחולשה או שיתוק של קבוצת השרירים המרימים את קדמת כף הרגל והקרסול. תופעה זו יכולה להיגרם ממספר סיבות.

כתוצאה מצניחת כף הרגל נדרש פיצוי של הגוף על מנת לאפשר הליכה. במחזור ההליכה קיימים שני שלבים: שלב הדריכה ושלב ההנפה. בשלב ההנפה המטרה היא לנתק את כף הרגל ולהרחיקה מהרצפה על מנת להושיט את הרגל לפנים לקראת הצעד הבא. בשלב זה, במידה וכף הרגל צונחת, הרגל מתקרבת לרצפה וקיימת סכנה לגרירה של כף הרגל על הרצפה. לכן נדרש מנגנון פיצוי נוסף שיעזור להרים את כף הרגל מהרצפה כגון: כיפוף הברך והירך ואפילו הרמה של האגן.

 


דוקטור סאם ח'מיס מסביר על Drop foot צניחת כף הרגל בהליכה

 

דרופ פוט תסמינים

סיבות נפוצות של דרופ פוט הינן: פגיעה עצבית של העצב הפרוניאלי במסלולו בגפה התחתונה או לחץ על שורש עצב בגב התחתון. קיימות סיבות נוספות לתופעה שדומה לכך כמו פגיעות ראש, אשר מתבטאות גם בקיצורי שרירים, ספסטיות, טונוס מוגבר של שרירי הסובך האחוריים, מחלות שריר עצב, נוירופתיה ומחלות שריר.

יש צורך להבין את ההגדרה של צניחת כף רגל – צניחת כף הרגל מתבטאת בחוסר יכולת של הרמה של כף רגל בהליכה, כך שהאצבעות פונות מטה כלפי הרצפה. מנח זה יכול לנבוע גם מקיצור של גיד אכילס, הגבלה במפרק הקרסול כמו לאחר שברים, טונוס מוגבר של שרירי התאומים כתוצאה מאירוע מוחי או מחלות כמו שיתוק מוחין. על כן, יש להתאים את הטיפול בהתאם לסיבה שגורמת לפגיעה בתנועת הקרסול וכף הרגל.

 

אבחון של דרופ פוט

האבחון הקליני של Drop foot הינו פשוט. כאשר המטופל אינו מצליח לבצע הרמה של כף הרגל והבהונות לבקשת המטפל. בדיקה נוספת היא חוסר יכולת של המטופל ללכת על העקבים. חשוב לוודא שקיים טווח תנועה תקין של הקרסול, שהמטפל יכול לבצע תנועה פסיבית מלאה של הקרסול לכיוון כיפוף (dorsi flexion), אך שהמטופל לא יכול לשלוט ולשמור על תנועה זו והרגל צונחת כאשר המטפל עוזב את כף רגלו של המטופל.

במידה וקיים ביטוי קליני של דרופ פוט, יש צורך לעבור בירור רפואי מקיף על מנת לאבחן את מקור הבעיה. הבירור יכול לכלול הדמיות, בדיקות דם ובדיקות EMG בהתאם לקליניקה ולממצאים אשר מציג המטופל בבדיקה הרפואית.

 

אבחון של דרופ פוט במעבדת הליכה באיימקס

טיפול בדרופ פוט

הטיפול בתופעה הוא ניסיון לשקם את קבוצת השרירים שנחלשה ויכלול קודם כל שמירה על טווחי התנועה של הקרסול לכיוון כיפוף כלפי מעלה. בנוסף, תתבצע פיזיותרפיה אינטנסיבית על מנת לחזק את קבוצת השרירים בשיטות שונות כמו אימונים ספציפיים של הרמת כף הרגל עם וללא התנגדות, תרגול בנשיאת משקל והפקת כוח של השרירים ספונטנית באמצעות תרגול שיווי משקל. בנוסף, בהתאם לחומרת הפגיעה העצבית ניתן להיעזר בגירוי חשמלי על מנת להפיק כיווץ שרירי. במידה ומדובר בפגיעה עצבית פריפרית מלאה אז הטיפול בגירוי חשמלי יהיה לרוב לא יעיל.

כפי שהוסבר, drop foot יתבטא בפגיעה במרכיבי ההליכה ובמכניקה של ההליכה ויגרום לפיצויים בתבנית ההליכה גם ברגל הפגועה וגם ברגל הבריאה. לשם כך יש לשקול התאמת סדים. קיימות אפשרויות רבות להתאמת סדים, החל מדרגת קשיחות שונה, סדי מדף מוכנים ועד לסדים המותאמים אישית לרגלו של המטופל. המלצה לסוג הסד יכולה להינתן באמצעות בדיקה קלינית ובדיקת מעבדת הליכה. בהתאם לממצאי מעבדת ההליכה אפשר לקבוע את מידת הליקוי ולהתאים את הסד האופטימלי לכף הרגל והקרסול. חשוב להדגיש, במידה והמצב של המטופל דינאמי ויש התאוששות שרירית, ניתן לשנות את סוג המכשיר בהתאם לדינמיקה בכוח השרירים ומצב המטופל.

 


תרגילי פיזיותרפיה לטיפול בדרופ פוט

אובחנתם עם Drop foot? כדאי להיבדק במעבדת הליכה

השימוש באנליזה ממוחשבת תלת ממדית של ההליכה הולך ותופס מקום בקרב קלינאים לצורך קבלת החלטות טיפוליות עבור מגוון רחב של לקויות תנועה. באיימקס, מעבדת הליכה מתקדמת בה נעשה שימוש במכשור ביומכני חדשני כדי לקלוט את תבניות התנועה בזמן הליכה. מידע זה בשילוב עם ממצאי הבדיקה הקלינית משמש לבניית תוכנית טיפול ואימון שמטרתה לשפר את תבנית ההליכה.

במעבדת ההליכה ישנן 8 מצלמות המסוגלות לקלוט תמונה תלת ממדית של חיישנים המודבקים על גבי הגפיים התחתונות. תוכנת מחשב הופכת את תנועת החיישנים לתמונה תלת ממדית של ביומכניקת ההליכה. טכנולוגיה תלת ממדית שונה מטכנולוגיה דו ממדית המבוססת על צילום וידאו. בטכנולוגית דו ממדית לא ניתן להעריך באופן מלא את התנועה, המורכבת והמתואמת של הסגמנטים השונים וקשה לזהות תבניות תנועה לקויות שעלולות לגרום לפציעה ולתבנית הליכה לא מיטבית.

נתוני המעבדה יעובדו ויפוענחו על ידי מומחים בתחום. תוצאות המעבדה יהיו ספציפיות לליקויים של הנבדק. על סמך התוצאות, יוכל הקלינאי המטפל להתאים תכנית טיפול עם דגש על הליקויים. כמו כן, תוצאות המעבדה יכללו המלצה מדויקת לסוג הסד והנעל האופטימליים למטופל.

 

לסיכום,

תופעת ה-Drop foot יכולה להתבטא כתוצאה ממספר מצבים נוירולוגים. התופעה יכולה להיות מלאה או חלקית. בכל מקרה, ניתן לתת לה מענה. על מנת לטפל בה באופן יסודי, רצוי לאבחן באמצעות בדיקה קלינית ולהשלים על ידי בדיקת מעבדה. על סמך אלו, יותאם טיפול מיטבי למי שסובל מדרופ פוט.


סאם ח'מיס - מרכז איימקס
ד״ר סאם ח׳מיס

מומחה וחוקר בתחום של ביומכאניקה וניתוח תנועה, מנהל את המעבדה לחקר ההליכה והתנועה במרכז הרפואי ת"א (איכילוב) ועוסק בהערכה, אבחון וניתוח הליכה ותנועה ומחקר. סאם הוא פיזיותרפסיט מוסמך, בוגר אוניברסיטת ת"א לתואר ראשון בפיזיותרפיה (B.PT) ושני (M.Sc) וכן בעל תואר שלישי (PhD) בתחום של ניתוח הליכה.


תפריט נגישות

מחירון טיפולים
  • טיפול פיזיותרפיה פרטני – 300 ש"ח
  • פגישת ייעוץ עם ד״ר סאם ח׳מיס – 480 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה עם דו"ח – 1,600 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה כולל פגישת הסבר לאחר כשלושה שבועות – ללא דו"ח – 1,150 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים – 2,900 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים לילדים – משתנה לפי מידת כף הרגל והאבחנה – 1,200-2,900 ש"ח
האם אנחנו עובדים עם הקופות או ביטוחים פרטיים?

איימקס היא קליניקה פרטית ואין לנו הסדר עם קופות החולים.

חברי כללית מושלם יכולים לקבל החזר של עד 94 ₪ לטיפול בכפוף לפוליסה.

בנוסף, מבוטחים בביטוחי בריאות פרטיים יכולים לבקש החזרים של עד כ-80% מעלות הטיפול, בהתאם לפוליסה שלהם.

שעות הפעילות
  • יום ראשון 8:00-19:00
  • יום שני 13:00-22:00
  • יום שלישי סגור
  • יום רביעי 12:00-20:30
  • יום חמישי 13:00-22:00
  • יום שישי 8:00-14:00
  • יום שבת סגור
אנחנו ממשיכים כל הזמן לתת שירותים בהתאם להנחיות משרד הבריאות
צריכים ייעוץ מקצועי? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם