החזרים למבוטחי כללית מושלם (עד 40% בהתאם לפוליסה שלך)
|
החזרים למבוטחים פרטית (עפ"י הפוליסה שלך)
למידע וייעוץ מקצועי
מעבדת הליכה בתל אביב
איך ללכת נכון
ללכת אל, ללכת מ… ללכת כי כולם הולכים (מילים יהונתן גפן)
הליכה לרוב מבוצעת באופן אוטומטי וללא הקדשה של תשומת לב מיוחדת לכך. אך כאשר עוצרים וחושבים על כך מבינים כי מדובר בפעילות מורכבת ביותר, שמצריכה אינטגרציה של מערכות רבות שעובדות בו זמנית ושומרות על תיאום מושלם. זה מתחיל מהערכת המרחב, תכנון מסלול ההליכה, ויסות המהירות, קביעת אורך צעדים, מעבר מכשולים וכל זאת בעזרת שמירה על שיווי משקל מושלם.
נשמע קצת מורכב יותר? נוסיף לזה גם שליטה על מספר מפרקים, איברי גוף, הנעת הגפיים (תחתונות ועליונות) וכל זאת בסינרגיה ותיאום שמאפשרים ללכת ולשיר..

 

 

 

 

הפרעות הליכה

כאמור, הליכה יציבה דורשת מעורבות רב מערכתית, החל ממערכת שיווי משקל (בתוכה נכללות תת-מערכות כדוגמת מערכת הראייה, תחושה עמוקה ומערכת וסטיבולרית המצויה בתוך האוזן), מערכות תכנון וביצוע תנועה אשר מצויות במרכזים גבוהים במוח, מערכות חישה אשר מספקות מידע למוח בזמן אמת בכדי שיתכנן ויוציא לפועל את התנועה הנדרשת ומערכת השריר-שלד.
לדאבוננו, הערכתנו לפעולת ההליכה ניתנת רק כאשר היא נפגעת וחשים בחסרונה אם בתפקוד לקוי שלה.הפרעות הליכה יכולות להתרחש מפגיעות רבות: פגיעות גפיים (דוגמת פגיעות אורתופדיות), פגיעות במוח ובחוט השדרה אשר יחדיו אמונים על תכנון והוצאה לפועל של התנועות והפעילות הגופנית (פגיעות קלאסיות ניתן לראות לאחר אירועים מוחיים ומחלות נוירולוגיות שונות) ופגיעה ביכולת שמירת שיווי משקל דינמי, בשורות הבאות נמנות את הפרעות ההליכה הנפוצות:

 

 

 

1. איבוד שיווי משקל בהליכה

חוסר שיווי משקל מתבטא באיבוד יכולת השליטה במרכז הכובד ביחס לבסיס תמיכה כלשהו, בעת ביצוע משימות שונות ודינמיות. שיווי משקל לקוי יכול להתרחש כתוצאה מפגיעה באחת מהמערכות שהוזכרו ומעורבות בפעולת ההליכה. מחלת הסוכרת הינה דוגמה טובה, מחלה העלולה להוביל לפגיעה במערכת הרצפטורים שקולטים תחושה באזורי הפריפרייה בגוף. פגיעה אורטופדית דוגמת נקע בקרסול עלולה להוביל לירידה בתחושת הפרופריוספציה (תחושה עמוקה ותת הכרתית של הגוף ביחס לאיברי גופנו במרחב) וכל זאת בעקבות מתיחה או קרע ברצועה.

 

 

2. פגיעה במערכת עצב -שריר

פגיעה בשרירים או במערכת העצבים האחראית לקליטת והוצאת מידע יכולה להוביל לפגיעה רחבה יותר במערכת עצב-שריר. באירועים מוחיים ומחלות דוגמת פרקינסון ישנה פגיעה בתהליך עיבוד האינפורמציה המתקבלת מן הסביבה וביכולת התכנון של תנועה רצונית (Motor planning). באירועים ומחלות מסוג זה, תפקודים אוטומטים בסיסיים דוגמת הליכה עשויים להיפגע ולהוביל לתפקוד לקוי או חוסר תפקוד.

 

 

3. פגיעה במערכת שריר – שלד

פגיעות על רקע אורתופדי, כמו שברים או החלפת מפרקים, עלולות לגרום לפגיעה במערכת העצבים, לחולשה של השרירים, הגבלה בטווחי תנועה ואף הבדל משמעותי באורך רגליים. כמובן כי הפגיעות הללו עשויות לפגוע גם ביכולת ההליכה. גם ניתוחים "פשוטים" לכאורה, דוגמת שחזור רצועה, או הסרה חלקית של מניסקוס קרוע, עלולים להוביל לירידה בתחושה הפרופריוספטיבית, לשליטה שרירית מוגבלת והפרעות בהליכה (במרבית המקרים באופן זמני בלבד).

 

 

4. ירידה תפקודית
במרבית המקרים מתרחשת ירידה תפקודית עם פגיעה באחת או יותר מהמערכות הנוספות אותן הזכרנו. ירידה תפקודית מאפיינת לרוב את אוכלוסיית הגיל השלישי. תסמינים רבים במגוון וריאציות, תשומת לב ירודה יכולת שיפוט לקויה, תגובות איטיות ואף חוסר מודעות לסביבה. עם הזמן עשוי להתפתח חשש ממשי מנפילה (Fear of falling) והפרדוקס שזה בדיוק מחזק את הסיכון לנפילה.

 

 

אבחון של הגורמים להפרעות הליכה

על מנת לטפל באדם הסובל מהפרעה בהליכה, יש ראשית לאבחן מהו מקור הבעיה על מנת להעניק לו את הטיפול המיטבי. 

במקרים מורכבים כמו החלפת מפרק או פגיעה נוירולוגית ובמקרים פשוטים יותר, כמו לאחר קרע ברצועה בברך או נקע בקרסול, עלולים להיגרם ליקויים כמו חולשת שרירים, שליטה מופחתת סביב המפרק ואף ירידה במשוב הפרופריוספטיבי, העשויים לגרום לחוסר שיווי משקל והפרעות הליכה. הטיפול בשני המקרים צריך להתמקד בליקויים עצמם, אך חשוב לא פחות, להתמקד גם בשיפור היכולת התפקודית במהלך ההליכה. לפיכך, כאשר בונים תכנית טיפולית, עלייה לכלול תרגילי חיזוק, שילוב של שמירה על טווחי תנועה תקינים ותרגול פרופריוספטיבי על גבי משטחים ניידים (דוגמת בוסו ופיתה). זאת על מנת להוביל לשליטה השרירית מוגברת סביב המפרק ולשפר שיווי משקל. יתר על כן, נדרשת הערכת התפקוד בזמן הליכה בכדי לוודא שאין המטופל מסגל תבניות המפצות על הליקויים שהוזכרו.

 

לאחר שמסגלים את סטיות התנועה קשה מאוד להיפטר מהן ובעיות עתידיות עלולות להיגרם. לכן, התערבות מתאימה נדרשת בשלב מוקדם ככל הניתן, וזאת על מנת לעודד הליכה נכונה. התערבות שכזו מכונה Gait training ומשמעה לימוד הליכה נכונה תוך כדי אימוץ תבניות בריאות. בכל תהליך שיקומי בו זוהתה הפרעה כלשהי בהליכה, קלה כקשה, מהווה הדבר מרכיב חיוני. מדובר בתרגול פונקציונאלי של הליכה, בעזרת פיקוח ומתן משוב (פידבק) על ידי פיזיותרפיסט מומחה ומנוסה בתחום, על מנת לעודד הליכה תקינה, סימטרית וללא סטיות תנועה ותבניות תנועה מפצות שהמטופל אימץ לעצמו. כמובן כי תרגול שכזה ישפיע באופן ישיר על יעילות ואיכות ההליכה, ואף עתיד לתרום לשיפור בתגובות שיווי משקל והשבת הביטחון העצמי של המטופל ביכולת ההליכה שלו. לרוב, מתבצע האימון על הליכון (treadmill), עם תמיכה מלאה או חלקית של הידיים, תוך קבלת משוב מהפיזיותרפיסט באמצעים מילוליים, חזותיים או טקטילים (הקשורים בתחושה).

 

 

 

 

ניתוח הליכה

דוגמה למשוב חזותי מתקדם היא שימוש במצלמות וידאו המצלמות את המטופל בזמן אמת, ומאפשרות למטופל לצפות בתנועות הגוף של עצמו, כאשר הן מוצגות באופן גרפי על ידי דמות שלד. ניתוח הליכה בעזרת טכנולוגיה מתקדמת יוכל מאפשרת למטופל לראות האם הוא מיישר את הברך בצורה מספקת בשלבים מסוימים בהליכה, האם מניף את הברך מספיק גבוה באוויר ומהן התנועות הלקויות אשר דורשות התערבות ותיקון.

באיימקס תמצאו מעבדת הליכה עם טכנולוגיה חדשנית המאפשרת ניתוח הליכה ומשתמשת במערכת ממוחשבת מתקדמת ובמצלמות אינפרה-אדום. מעבדת ההליכה של איימקס מצוידת במילה האחרונה של הטכנולוגיה ומבצעת הדמיה תלת ממדית של תנועת הנבדק בזמן אמת, כך יכול הנבדק לצפות בקלות בתנועת גופו כאשר היא מוצגת באופן גרפי בדמות שלד. מערכת זו מאפשרת ניתוח הליכה ביומכני מדויק, זיהוי תבניות תנועה מפצות ותיקונן בהתאם.

לקריאה מעמיקה על מעבדת הליכה – לחצו כאן


סרטון המציג ניתוח הליכה במרכז איימקס

 

 

 

תיקון הליכה

הרי לא התכנסנו כאן רק כדי להבין אם אנחנו סובלים מבעיה, אלא גם לתת לה פתרון מדויק ויעיל שיאפשר לנו לתקן את ההליכה בהקדם.
דוגמה להמחשת הטכנולוגיה בעולם האמיתי, אצלנו בקליניקה – מטופל לאחר החלפת מפרק ירך עם הגבלה בטווח היישור של המפרק, הגבלה אשר באה לידי ביטוי באימוץ תבנית תנועה של סיבוב מוגבר של האגן. בעקבות ניתוח תנועה שעבר אצלנו באיימקס וזיהה את תבנית התנועה ניתן היה לבצע Gait training (בעצם תהליך למידה של איך ללכת נכון) תוך עידוד יישור הירך והימנעות מסיבוב. תיקון ההליכה (שיפור תבנית התנועה) יחד עם טיפול ומתיחות לצורך שיפורי טווחי התנועה הספציפיים בירך הובילו לשיפור משמעותי בתנועת המטופל ויכולת הליכתו.

לצורך שיפור תגובות שיווי המשקל, ניתן לאתגר את המטופל וליצור מציאות מדומה בעזרת סרטון המוקרן תוך כדי ההליכה על הליכון, המדמה הליכה בסביבה מסוימת, כגון מסלול מכשולים או כביש. המטופל נדרש להגיב לגירויים המופיעים במסלול ולהתחמק ממכשולים, כמו אופניים החולפים לידו, מעבר מעל מהמורה בדרך וכד'. שילובם יחד של המטלה המוטורית והקוגניטיבית מאתגר את המטופל ותורם לשיפור יכולת שמירת שיווי משקל דינמית ומאפשר תיקון הליכה.

היתרון הבולט של תרגול מסוג זה הוא בכך שהוא פונקציונלי ומדמה את הפעולה האמיתית שלה נדרש המטופל בחיי היומיום, וכך תורם לתהליך הלמידה וההטמעה על ידי המטופל.

 

 

לסיכום,

אנחנו באיימקס מאתרים את הגורמים המדויקים לתבניות התנועה הלקויות מהן אתם סובלים. בעזרת האבחון המעמיק אנחנו בונים תוכנית טיפול ותרגול מותאמת אישית ומבצעים יחד אתכם את הטיפול ברמה הגבוהה ביותר ועם מתן כלים לשיפור ומניעת פציעות בעתיד.
מהרו ליצור קשר ולהגיע לבדיקת הליכה במרכז שלנו בתל אביב, אנחנו נשמח לסייע ולהחזיר אתכם למוטב, לייעוץ מקצועי צרו קשר עוד היום!

סאם ח'מיס - מרכז איימקס
ד״ר סאם ח׳מיס

מומחה וחוקר בתחום של ביומכאניקה וניתוח תנועה, מנהל את המעבדה לחקר ההליכה והתנועה במרכז הרפואי ת"א (איכילוב) ועוסק בהערכה, אבחון וניתוח הליכה ותנועה ומחקר. סאם הוא פיזיותרפסיט מוסמך, בוגר אוניברסיטת ת"א לתואר ראשון בפיזיותרפיה (B.PT) ושני (M.Sc) וכן בעל תואר שלישי (PhD) בתחום של ניתוח הליכה.


תפריט נגישות

מחירון טיפולים
  • טיפול פיזיותרפיה פרטני – 300 ש"ח
  • פגישת ייעוץ עם ד״ר סאם ח׳מיס – 480 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה עם דו"ח – 1,600 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה כולל פגישת הסבר לאחר כשלושה שבועות – ללא דו"ח – 1,150 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים – 2,900 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים לילדים – משתנה לפי מידת כף הרגל והאבחנה – 1,200-2,900 ש"ח
האם אנחנו עובדים עם הקופות או ביטוחים פרטיים?

איימקס היא קליניקה פרטית ואין לנו הסדר עם קופות החולים.

חברי כללית מושלם יכולים לקבל החזר של עד 94 ₪ לטיפול בכפוף לפוליסה.

בנוסף, מבוטחים בביטוחי בריאות פרטיים יכולים לבקש החזרים של עד כ-80% מעלות הטיפול, בהתאם לפוליסה שלהם.

שעות הפעילות
  • יום ראשון 8:00-19:00
  • יום שני 13:00-22:00
  • יום שלישי סגור
  • יום רביעי 12:00-20:30
  • יום חמישי 13:00-22:00
  • יום שישי 8:00-14:00
  • יום שבת סגור
אנחנו ממשיכים כל הזמן לתת שירותים בהתאם להנחיות משרד הבריאות
צריכים ייעוץ מקצועי? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם