החזרים למבוטחי כללית מושלם (עד 40% בהתאם לפוליסה שלך)
|
החזרים למבוטחים פרטית (עפ"י הפוליסה שלך)
למידע וייעוץ מקצועי
הלוקס ולגוס
הלוקס ולגוס ובאנגלית hallux valgus, בעברית ידוע גם כ- 'בוהן קלובה', היא בליטה הנקראת 'בוניון' שנוצרת כאשר בוהן כף הרגל (בעגה הרפואית 'הלוקס') דוחפת את האצבע הסמוכה לה ובמקביל מפרק הבוהן נדחף החוצה (סטייה החוצה ממרכז הגוף הזוכה לשם 'ולגוס'), דבר העשוי לגרום לכאב עז, אדמומיות ונפיחות.

גם לצד הזרת של כף הרגל יכולות להתפתח בליטות קטנות (הידועות בשם 'bunionettes') אשר ידחפו הצידה את מפרק האצבע הקטנה ויגרמו לתסמינים שונים.

התופעה נפוצה יותר בקרב נשים, מתפתחת בצורה הדרגתית ושכיחותה עולה עם הגיל. יתכן גם שתעבור אליכם בתורשה.

חשוב מאוד לדעת כי נעילתן של נעליים הדוקות בעלות מבנה צר בקדמת כף הרגל עלולה להוביל להחמרה של המצב הקיים ולהחרפת התסמינים.
לא כל אדם בעל הופעת הלוקס ולגוס אכן יחווה כאבים או יחוש תסמינים שונים, ויתכן כי התאמת נעליים רחבות הן כל מה שנחוץ לשיפור איכות החיים.

 

 

 

 

 

מה התסמינים של הלוקס ולגוס?

  • בליטה הנוצרת בבסיס הבוהן של כף הרגל (בוניון), העלולה לדחוף את שאר אצבעות הרגליים ולגרום לעיוותים שונים (מצבים כגון עליית האצבע השנייה על הבוהן וכדומה).
  • נפיחות ואדמומיות באזור מפרק הבוהן שעשויות לגרום לרגישות גבוהה למגע ואף לשפשוף קל.
  • כאבים מתמשכים במפרק הבוהן, או כאלה המופיעים לסירוגין (דוגמת כאב המופיע בעת הליכה יחפה), ולעיתים גם הופעת כאב בבסיס האצבע השנייה.
  • שינויים ניווניים במפרק היוצרים תנועה מוגבלת של הבוהן.
  • יבלות ועור קשה באזור הבליטה וכן מתחת לאצבעות.
  • כאב מקומי בזמן נעילתן של נעליים בעלות מבנה צר (לרוב עם הקלה בעת הורדת הנעל).
הלוקס ולגוס (hallux valgus) במציאות
:הלוקס ולגוס עלול לגרום לסיבוכים רבים, כאשר אלה השכיחים ביותר
  • אצבע פטישית – ('Hammertoe'באנגלית) היא דפורמציה של אחת או יותר מאצבעות כף הרגל, בה נוצר כיפוף אבנורמלי של המפרק האמצעי של האצבע. התופעה נפוצה יותר לאצבע הצמודה לבוהן בכף הרגל. מצב זה עלול לגרום להופעתם של כאבים באזור.
  • מטטרסלגיה – כאבים תחת ראשי עצמות המסרק הארוכות (שנקראות 'מטטרסל') ובעיקר באזור הכריות המצויות בקדמת כף הרגל. התלונות השכיחות המתלוות להלוקס ולגוס הינן תחושות שריפה, כאב עמוק וכאב שטחי.
  • בורסיטיס – תהליך דלקתי הנוצר בעקבות הלחץ במקום ומוביל לכאב באזור הבורסה (שקית נוזלים), אשר מפרידה בין העצם הססמואידית לגידים והשרירים בסביבת הבוהן הגדולה בכף הרגל.

 

 

 

הלוקס ולגוס גורמים

ישנן מספר תיאוריות המנסות לשפוך אור על התופעה והסיבות להיווצרותה, אך הגורם אינו ידוע במדויק. חשוב לציין כי התופעה אינה מתרחשת בוקר אחד, אלא סימפטומים וסימנים המתגברים באופן איטי ולאורך זמן.

התיאוריות המרכזיות המציגות הסבר אפשרי הן:

 1. שימוש בנעליים צרות מכפי מידת כף הרגל של הנועל, בית אצבעות צר הדוחף את הבוהן פנימה. דוגמאות לנעליים העשויות ללחוץ: נעלי עקב, נעליים אלגנטיות (מוקסינים) ונעליים רעועות. אין מדובר על דפורמציה המתרחשת בבת אחת, אלא התפתחות הדרגתית לאורך שנים כתוצאה מנעליים שאינן מתאימות לצורת הרגליים.
2. גורמים מכאניים ושינויים במנח כף הרגל:
א. משיכה פנימית של הבוהן עקב קריסה פנימית של כפות הרגליים (פרונציה) יחד עם קריסתה של הקשת הפנימית.
ב. קיצור שרירי הסובך (שריר התאומים).
ג. הגבלה בטווחים של מפרק הקרסול.
3. פגמים גנטיים ועיוותים מולדים.
4. מחלות נוירולוגיות, דלקות פרקים ומצבים מטבוליים: טרשת נפוצה, שיתוק מוחין, דלקת מפרקים שגרונית, סינדרום מרפן ועוד.

 

סובלים? אל תיכנעו לכאב! פנו אלינו עוד היום
רוצים לקבל מידע מקצועי? אנא השאירו מייל
סובלים? אל תיכנעו לכאב!
פנו אלינו עוד היום
רוצים לקבל מידע מקצועי? אנא השאירו מייל

 

האם קיים טיפול בהלוקס ולגוס ללא ניתוח?

ראשית, חשוב להבין כי אם אין כל הפרעה אז אין צורך בטיפול מיידי. אם וכאשר יחריפו הסימנים והסימפטומים, אז יבוצע הטיפול בהתאם לחומרה.

שתי אפשרויות הטיפול העיקריות הן הטיפול השמרני (עליו יורחב בהמשך) וטיפול באמצעות ניתוח. כל עוד חווים שיפור באמצעות הטיפול השמרני, כדאי לדבוק בו ולבחור בניתוח אך ורק כמוצא אחרון (מאחר ומדובר בניתוח לכל דבר, עם כל ההשלכות האפשריות).

טיפול שמרני להלוקס ולגוס יכול להקל ואף להעלים תסמינים קיימים, וכמו כן למנוע את החמרת הסימנים בעתיד, אך אין הוא מתיימר לתקן את הדפורמציה הקיימת.

 

 

 

הלוקס ולגוס טיפול – טיפול שמרני

1. התאמת נעליים
בעת הופעת הסימנים הראשונים (ו/או התסמינים הראשונים) כדאי לנעול נעליים עם בית אצבעות רחב מספיק – Wide Toe) Box), שישאיר מקום רב עבור הבוהן ולא יפעיל לחץ על הבוניון. הנעל צריכה להיות רחבה בחלקה הקדמי ולא לוחצת על החלק הפנימי של כף הרגל. במידה וקיים שינוי במנח כף הרגל האחורית בנוסף לכאב בחלק התחתון הקדמי של הכף רגל, כדאי להתאים מדרסים אשר יפחיתו את רמת הכאב באופן משמעותי.

התאמת נעליים להלוקס ולגוס

 

2. מדרסים להלוקס ולגוס

התאמת מדרסים ביומכאניים, המותאמים במיוחד לצורת כף הרגל (התאמה אישית ולא מוצר מדף גנרי) ובעלי יכולת פיזור לחץ באופן שווה בעת נשיאת המשקל, יכולה גם היא לסייע ולהפחית את הסימפטומים. כמו כן, מדרסים להלוקס ולגוס המיוצרים בדרגת קשיחות גבוהה יחסית יספקו תמיכה לעקב ולקשת כף הרגל ויאפשרו מנח אופטימלי של כף הרגל. לא פחות חשוב מכך, לצד הפחתת הכאב והתסמינים השונים, יסייעו המדרסים במניעת עיוות כף הרגל בחלקה הקדמי.

 

3. טיפולי פיזיותרפיה שיקומיים

טיפולי פיזיותרפיה שונים, בדגש על שיקום כף הרגל, כולל בין היתר טיפול מנואלי, מתיחות לשריר התאומים, שיפור טווחים (דורסי-פלקציה בכף הרגל), אלקטרו-תרפיה, חיזוק שרירי כף הרגל (כולל חיזוק שרירי קרסול פנימיים), ואף חיזוק הגפה התחתונה כולה. מטרת הטיפולים הינה הקלה על הכאבים ומניעת החרפת הסימפטומים.

רצוי גם לבצע תרגילים במסגרת תכנית  פיזיותרפיה שמטרתם לחזק את שרירי כף הרגל. בנוסף, כדאי לבצע תרגול עצמי על מנת לשמר ולחזק את השרירים הפנימיים והחיצוניים סביב כף הרגל והקרסול

בתרגול העצמי מומלץ לבצע גם מתיחות של הבוהן במטרה להרחיק אותה מהבוהן השנייה, באמצעות היד, ולבצע בנוסף תנועת כיפוף לבוהן (כמו תנועת "פלקס") על מנת לשמר את התנועה הנחוצה כל כך בכף הרגל בשלב הדחיפה של מחזור  ההליכה. תנועה זו הינה חיונית לתבנית הליכה תקינה

 

4. טייפינג, סד וריפוד

המוצרים הללו שניתנים לרכישה ללא מרשם רופא יכולים לסייע בהפחתת הלחץ על העצם הבולטת, וכתוצאה מכך להקל על הכאבים. חבישת כף הרגל במנח ניטרלי של המפרקים המעורבים היא סוד הקסם. בקשו הדרכה מקצועית מהפיזיותרפיסט שלכם.

 

5. מעבדת הליכה

טכנולוגיה המאפשרת את בדיקת תבנית התנועה והלחצים הנוצרים בזמן הליכה ומתעדת בזמן אמת פיזור לחצים לא שווה ותנועתיות אבנורמלית. בעזרתה ניתן לקבוע את מידת הלחץ, הסטייה מהנורמה ולאבחן את הסיבתיות שהובילה לסטיית הבוהן. מעבדת הליכה מאפשרת לקבוע את דרכי הטיפול היעילות והאם יש צורך במתן תמיכה כלשהו, או התאמת מדרסים ביומכניים כמענה לבעיה. בנוסף, מאפשרת הטכנולוגיה לתת דגשים לצורך הטיפולים הפיזיותרפיים לחיזוק כף הרגל והגפה התחתונה כולה

 

6. קרח וטיפול תרופתי

קרח המוצב על אזור הבליטה יכול להקל זמנית על הכאב (מומלץ לאחר פעילות גופנית ממושכת).
טיפולים תרופתיים אנטי דלקתיים (תרופות ממשפחת NSAID ובמקרה הצורך גם קורטיזון) יכולים להפחית כאב וסימנים דלקתיים.

 

 

 

ניתוח הלוקס ולגוס – מוצא אחרון

כאשר האסתטיקה היא הכוח המניע לקבלת טיפול להלוקס ולגוס, אזי אין מנוס מהתערבות ניתוחית. עם זאת, חשוב לזכור כי ניתוח עלול להוביל לכאבים נוספים, שיקום ארוך ואף לסיבוכים.
לפיכך, רק כאשר הטיפולים השמרניים אינם נותנים מענה הולם לתסמינים, והבעיה אינה נותנת לכם מנוחה, אז כדאי לשקול את האופציה הניתוחית.
ניתוח מבוצע רק כאשר קיים כאב ניכר לאורך זמן, כזה הפוגע בשגרת היומיום.
ישנן טכניקות שונות לביצוע הניתוח, אך בסופו יוסר חלק מהעצם במטרה ליישר את זווית הבוהן.
לרוב, ניתן לדרוך על כף הרגל באופן חלקי לאחר ביצוע הניתוח , אך לצורך חזרה מלאה לשגרה יתכן ויידרש זמן התאוששות של שבועות עד חודשים.

 

 

 

לסיכום,
הלוקס ולגוס היא תופעה שכיחה יחסית שעלולה להיות מלווה בסימנים ותסמינים שונים, העשויים להשפיע הן בפן האסתטי והן בפן הבריאותי. בנוסף, עלולה התופעה לגרום לסיבוכים אפשריים.
הסימנים והסימפטומים אינם מופיעים בוקר אחד והם תוצאה של תהליך הדרגתי שרק הולך ומתדרדר.
הגורמים למצב זה קשורים למבנה כפות הרגליים והגפה התחתונה, ולכן יש להתאים את הטיפול לגורמים.
ללא הקלה משמעותית בטיפולים שמרניים ניתן לפנות לאופציה של ניתוח, המלווה בתקופת שיקום.

אם הגעתם עד הלום סימן שהלוקס ולגוס פוגע לכם באיכות החיים, מעיק עליכם ואף גוזל מזמנכם.

חשוב מאוד לדעת שאבחון וטיפול יעיל באמצעות מעבדת ההליכה באיימקס יחד עם טיפולים שמרניים שאינם דורשים ניתוח – טיפולי פיזיותרפיה, מדרסים ונעליים מותאמות עתידים לעשות פלאים.
אל תתנו לכאב להכריע אתכם ואל תרימו דגל לבן. צרו קשר ותצטרפו לאלפי אנשים שהיו בנעליכם והיום נהנים מבריאות משופרת יחד עם איכות חיים!


סאם ח'מיס - מרכז איימקס
ד״ר סאם ח׳מיס

מומחה וחוקר בתחום של ביומכאניקה וניתוח תנועה, מנהל את המעבדה לחקר ההליכה והתנועה במרכז הרפואי ת"א (איכילוב) ועוסק בהערכה, אבחון וניתוח הליכה ותנועה ומחקר. סאם הוא פיזיותרפסיט מוסמך, בוגר אוניברסיטת ת"א לתואר ראשון בפיזיותרפיה (B.PT) ושני (M.Sc) וכן בעל תואר שלישי (PhD) בתחום של ניתוח הליכה.


תפריט נגישות

מחירון טיפולים
  • טיפול פיזיותרפיה פרטני – 300 ש"ח
  • פגישת ייעוץ עם ד״ר סאם ח׳מיס – 480 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה עם דו"ח – 1,600 ש"ח
  • מעבדת ניתוח הליכה וריצה כולל פגישת הסבר לאחר כשלושה שבועות – ללא דו"ח – 1,150 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים – 2,900 ש"ח
  • מדרסים ביומכאניים לילדים – משתנה לפי מידת כף הרגל והאבחנה – 1,200-2,900 ש"ח
האם אנחנו עובדים עם הקופות או ביטוחים פרטיים?

איימקס היא קליניקה פרטית ואין לנו הסדר עם קופות החולים.

חברי כללית מושלם יכולים לקבל החזר של עד 94 ₪ לטיפול בכפוף לפוליסה.

בנוסף, מבוטחים בביטוחי בריאות פרטיים יכולים לבקש החזרים של עד כ-80% מעלות הטיפול, בהתאם לפוליסה שלהם.

שעות הפעילות
  • יום ראשון 8:00-19:00
  • יום שני 13:00-22:00
  • יום שלישי סגור
  • יום רביעי 12:00-20:30
  • יום חמישי 13:00-22:00
  • יום שישי 8:00-14:00
  • יום שבת סגור
אנחנו ממשיכים כל הזמן לתת שירותים בהתאם להנחיות משרד הבריאות
צריכים ייעוץ מקצועי? השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם